Archief

Toename aangiftes in Haaglanden

Het aantal aangiftes van een misdrijf in de negen gemeenten van de regio Haaglanden is vorig jaar voor het eerst sinds een aantal jaren weer iets toegenomen. In 2007 deden ongeveer 71.000 mensen aangifte bij de politie. In 2006 waren dat er nog rond de 69.000.

Dit maakte de korpschef van Politie Haaglanden, de heer Van Essen, vrijdagmiddag bekend op de nieuwjaarsreceptie van zijn korps. Het betreft overigens nog de voorlopige jaarcijfers, want die over december zijn nog niet beschikbaar.

De stijging is vooral te wijten aan het toegenomen aantal gevallen van diefstal uit auto's, zakkenrollerij en diefstal uit bedrijven. Omdat deze tendens al langer zichtbaar was is de aanpak van autokrakers en zakkenrollers in de tweede helft van dit jaar al geïntensiveerd.

Bij andere misdrijven is nog altijd een dalende lijn te zien. Het aantal diefstallen uit woningen liep met 4 procent terug en het aantal straatroven zelfs met 15 procent.

Het korps Haaglanden kampt met een personeelstekort in de noodhulp en de handhaving, dat zijn de politiemensen die op straat het werk doen. Dit is veroorzaakt door onvoorziene uitstroom. Pas in 2009 begint het korps naar verwachting weer op sterkte te komen.

De Haaglandse korpschef sprak zijn bezorgdheid uit over de afgelopen jaarwisseling. Van Essen concludeert dat van grootschalige ordeverstoringen geen sprake was. Terugkijkend vindt hij wel dat moet worden geconstateerd dat een jaarwisseling met 188 aanhoudingen en meer dan 100 autobranden onwenselijk is. Zorgen heeft hij ook over het toenemend geweld tegen hulpverleners. Dit is volgens Van Essen onacceptabel.

Categorieen:
Algemeen