Archief

Gevolgen herbeoordeling beperkt

De gevolgen van de herbeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen zijn voor de gebruikers op korte termijn beperkt. In specifieke situaties kunnen desondanks forse problemen ontstaan.

De opgebruik- en aflevertermijn geeft de sector gelegenheid om voor deze knelpunten nog oplossingen te zoeken. Daarbij wil minister Verburg van LNV maximaal faciliteren met de daarvoor bestaande financiële instrumenten zoals het Fonds kleine toepassingen.

Er is ook nog de mogelijkheid om bij erkende knelpunten middelen toe te laten op basis van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dat schrijft de minister aan de Tweede kamer.

Door de Plantenziektenkundige Dienst is samen met LTO-Nederland, Agrodis, Nefyto en Plantum NL in de vorm van een quick scan een impactanalyse uitgevoerd naar de gevolgen van de herbeoordeling voor gewasbescherming. Geconcludeerd is dat er knelpunten ontstaan in de bestrijding van spint in de teelt van bonen, bramen, bessen, framboos, pruimen en kersen en voor trips in de teelt van komkommer. Ook de groeiregulatie in de potcultuur van gladiool wordt lastig.

Categorieen:
Algemeen