Archief

Spannende tijden voor tomaat

De komende maanden wordt het spannend voor verschillende tomatenbedrijven, zegt LTB-adviseur Hans Olsthoorn uit Naaldwijk. De huidige prijzen zijn beslist niet voldoende om alle kosten te dekken. Veel tomatenbedrijven teren in, aldus Olsthoorn.

Al zijn er bij het LTB-kantoor in Naaldwijk nog geen concrete gevallen bekend van tomatenteeltbedrijven die met hun financiering in de knel zijn gekomen, Olsthoorn verwacht wanneer de prijsdruk in tomaten nog lang aanhoudt er een aantal bedrijven in de problemen komt.

Volgens Olsthoorn kunnen de verschillen tussen de tomatenbedrijven ook vrij groot zijn. Hij verwacht niet dat de tomatentelers door dit slechte seizoen overstappen naar andere teelten. Doordat de bedrijven groot zijn en vaak een gespecialiseerde bedrijfsuitrusting hebben, gaat omschakelen steeds minder makkelijk. Omschakelen kost ook veel geld.

Wel verwacht hij dat veel tomatentelers bij het nieuwe teeltseizoen het assortiment gaan heroverwegen. De afgelopen jaren is er vooral uitbreiding geweest in de fijnere tomaten en dit is de prijsvorming niet ten goede gekomen.

Categorieen:
Naaldwijk Algemeen