Archief

Nieuw blusvoertuig in gebruik

Brandweer Westland heeft vrijdagmiddag een nieuw blusvoertuig, met daarop een nieuw blussysteem in gebruik genomen. Na de ingebruikname werd het voertuig gedemonstreerd.

De brandweerwagen is gebouwd in Winschoten, het systeem komt uit Oss. De Naaldwijkse brandweer kreeg het voertuig vlak na de bouw in mei gepresenteerd. Ze hebben er in Waddinxveen mee geoefend.

Het voertuig wordt centraal gepositioneerd in Naaldwijk. Met het zogeheten one seven-systeem kunnen branden sneller en beter worden geblust. Dit komt door een nieuw soort schuim, wat effectiever rook en hitte bestrijdt dan water.

Hierdoor kan bijvoorbeeld een net geblust pand veiliger doorzocht worden en is er minder nevenschade, zoals waterschade bij binnenbranden.

Ook bij autobranden is het schuim effectiever dan water. Dit schuim is milieuvriendelijk en ongevaarlijk voor mensen, dieren en planten. Na het blussen kan er op de plek van het incident of op het wateroppervlak schuim achterblijven. Dit schuim lost na twee tot drie uur vanzelf op.