Archief

HSS Discovery verdwijnt

Stena Line haalt de ferry HSS Discovery volgend jaar uit de vaart. De laatste overtocht van Hoek van Holland naar Harwich is op 8 januari.

In een eerder stadium heeft Stena Line al aangegeven dat de ferry te duur is in de concurrentiestrijd met luchtvaartmaatschappijen. Het schip vaart twee keer op en neer op 1 dag. De overtocht naar Harwich duurt 4,5 uur, twee keer zo snel als met een normale boot.

De snelheid weegt echter niet meer op tegen de exploitatiekosten. De Discovery verbruikt veel meer diesel dan de andere schepen van de onderneming, terwijl de dieselprijs de afgelopen jaren meer dan verdubbeld is.

Stena Line investeert overigens fors op de route Hoek van Holland - Harwich. De ferrymaatschappij besteedt 100 miljoen euro om de capaciteit van Stena Hollandica en Stena Britannica te vergroten tot een lengte van 240 meter.

Het is de grootste investering die Stena Line ooit heeft gedaan in de verbouwing van schepen. Volgens de onderneming is er een markt voor passagiers die hechten aan een comfortabele overtocht.

Ook investeert Stena Line voor 200 miljoen euro in twee nieuwe schepen voor de vrachtroute Hoek van Holland - Killingholme. Het eerste schip komt naar verwachting in april in de vaart. De andere volgt een half jaar later. Stena Line kan met de nieuwe schepen betere afvaarttijden en een grotere capaciteit aan vrachtklanten bieden.