Archief

Overzicht wateroverlast zaterdag

De brandweer en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben de situatie omtrent de wateroverlast van zaterdag in De Lier en Maasdijk onder controle. In de loop van de zaterdagochtend verbeterde het weer geleidelijk en de buienkans is klein voor dit weekend. Maandag worden wel weer nieuwe buien voorspeld.

De Maasdijk, de N220 tussen Oranjesluis en de A20, werd afgesloten tot het begin van zaterdagmiddag. De verkeersoverlast als gevolg daarvan was niet heel groot. De afsluiting was nodig om de slangen van drie pompen over de weg te leiden en zo het water weg te kunnen pompen. Volgens de brandweer hadden in het gebied tientallen woningen en enkele tuinbouwbedrijven te maken met wateroverlast.

De brandweer en het Hoogheemraadschap Delfland kregen tientallen telefoontjes. Groot materieel werd ingezet, met name in Maasdijk in de Oranjepolder om het water weg te pompen.

In De Lier kampten de Schoolstraat, Karel Doormanlaan en de Koningin Julianalaan met wateroverlast. Het tunneltje onder de Provinciale Weg N223 stond onder water. Ook in De Lier nam de brandweer maatregelen.

In de omgeving van de Willem lll-straat in Maasdijk werden enkele straten afgezet. De Korte Kruisweg stond eerder op de ochtend onder water. Bij de meeste woningen is het water hooguit de kruipruimte of de kelder binnengelopen, maar is het water de woning zelf niet ingelopen.

Langs de Parallelweg van de Maasdijk hebben ook enkele tuinbouwbedrijven last van de wateroverlast. De omvang van de schade is hierbij nog niet bekend. Op de Sionsweg op de grens van Den Hoorn en Rijswijk is de weg ook onder water gelopen.

Bij een woning aan de Van Houtenstraat in Naaldwijk is de bliksem in de schoorsteen ingeslagen. Er is geen brand uitgebroken en de schade bleef beperkt. In de rest van de regio waren geen grote problemen.

Volgens een woordvoerder van Hulpverleningsregio Haaglanden werden zaterdagochtend dezelfde maatregelen genomen als afgelopen week. Inwoners werden verzocht alleen voor noodgevallen het alarmnummer 112 te bellen.

De hulpdiensten hebben overigens vrijdagavond al voorgepompt omdat de buien al werden voorzien.

Volgens enkele weerbureaus is de wateroverlast mede ontstaan omdat de buien lang op één plaats bleven hangen. Ook afgelopen week was er diverse keren sprake van wateroverlast in de regio.

De grootschalige werkzaamheden aan de Wippolderlaan in Wateringen gaan dit weekend gewoon door. De pupillen-atletiekwedstrijden bij Olympus '70 in Naaldwijk werden afgelast. Het veld binnen de atletiekbaan was onbegaanbaar door de regen. De Drekrees in Schipluiden ging wel gewoon door.