Archief

Wateroverlast onder controle

Het regenwater dat gisteren met bakken uit de hemel kwam, was aan het einde van middag zo goed als weggepompt. Volgens het KNMI is er tussen zondagochtend en maandagochtend ongeveer 70 millimeter hemelwater in het Westland gevallen.

Het Westland had gisterochtend voor de tweede keer in één week te kampen met wateroverlast. In Maasdijk, in de wijk rondom de Willem-III-straat, heeft de hevige regenval ervoor gezorgd dat een aantal straten vol met water stond. Het water stond ook in de kruipruimtes van de woningen en bij enkele huizen is het water naar binnen gestroomd.

Ook de Oranjebuurt in De Lier had te maken met wateroverlast. Bij vier woningen was het water naar binnen gekomen. Ook de fietstunnel onder de provinciale weg stond gistermorgen onder water.

In de Rijnstraat, Schoolstraat en de Tuinstraat in De Lier heeft de brandweer gepompt. De brandweer heeft een dompelpomp in het water bij de Marckenborg geplaatst. Hier werd het water de Lee ingepompt.

In Maasdijk stonden drie pompen, die duizenden liters water per minuut wegpompten, van de rivier De Barn naar het Oranjekanaal. De hulpdiensten besloten om de Maasdijk tussen de Oranjesluisweg en de aansluiting met de A20 af te sluiten. Deze is gistermiddag om 17.00 uur weer vrijgegeven. Hierdoor ontstonden diverse files in de regio.

In totaal kampten in De Lier en Maasdijk tientallen woningen en bedrijven met de wateroverlast. Ook Wateringen heeft last gehad van wateroverlast, hier was Het Plein in het centrum onder water gelopen. Verder waren er problemen met het water aan de Raaphorst in Kwintsheul

De Hulpverleningsregio Haaglanden verzocht inwoners niet te bellen met 112 bij problemen, omdat de lijn overbelast was. De brandweer kreeg gisteren in Haaglanden honderden meldingen.

De gemeente Westland heeft tijdens de wateroverlast van gistermorgen besloten om geen crisisteam bijeen te roepen voor de wateroverlast in Maasdijk en De Lier. Wel waren alle operationele diensten in verhoogde staat van paraatheid. Loco-burgemeester Van Vliet van Westland is ter plaatse geweest om poolshoogte te nemen.

Het Hoogheemraadschap heeft gisteren geprobeerd om het boezemwater weer op peil te krijgen. De exacte omvang van de schade is nog niet bekend.