Toch twee hotels op Honderdland
Op Honderdland in Maasdijk, nabij de McDonald's, komen vrijwel zeker toch twee hotels: een arbeidsmigrantenhotel en een gewoon hotel, waar je behalve overnachten ook kunt gaan eten.
Dat is de uitkomst van overleg tussen de gemeente Westland en de betrokken initiatiefnemers Westbrick en NL Jobs. Hiermee zou een einde gemaakt kunnen worden aan een juridisch geschil dat al bijna vijf jaar speelt.
Op basis van het geldende bestemmingsplan wilde projectontwikkelaar Westbrick in 2018 een hotel gaan bouwen op het eiland waarop ook restaurant McDonald's is gevestigd. Westbrick zou dat logiesgebouw gaan inrichten als arbeidsmigrantenhotel. Maar dat had de gemeenteraad eertijds helemaal niet beoogd bij de vaststelling van dat bestemmingsplan. Omdat Westbrick de vergunningaanvraag niet helemaal volgens de geldende procedure had doorlopen, werd die aanvraag ingetrokken (wel onder de aankondiging dat er een nieuwe zou komen).
Gemeenteraad van vakantie teruggeroepen
Met grote spoed ging de gemeente toen het bestemmingsplan aanpassen, om de komst van een 'Polenhotel' aldaar te voorkomen. Het dorp Maasdijk had immers al een arbeidsmigrantenhotel (Hotel Westland) binnen haar grenzen.
De gemeenteraad werd midden in de zomervakantie van 2018 opgeroepen voor een besloten vergadering. De raad stemde in met de beperking van de hotel-invulling. Die wijziging van het bestemmingsplan kon pas feitelijk van kracht worden op het moment van officiële publicatie.
Het was inmiddels een publiek geheim wat er was gebeurd en om '5 voor 12' diende uitzendbureau NL Jobs een vergunningaanvraag in voor... een arbeidsmigrantenhotel. Deze aanvraag zou immers nog behandeld moeten worden op grond van de bepalingen van het 'oude' bestemmingsplan.
'Wij niet, dan zij ook niet!'
Westbrick, die op dat moment nog bezig was met een nieuwe aanvraag, had het nakijken en stond buitenspel. Plat gezegd, voelde Westbrick zich genaaid door de gemeente Westland. De ontwikkelaar ging de aan NL Jobs verleende vergunning aanvechten bij de rechter.
Vervolgens diende Westbrick ook nog een aanvraag in voor een gewoon hotel, op de beoogde locatie in 'voortuin' van de McDonald's. Burgemeester en wethouders waren er - op grond van de ingediende tekeningen - van overtuigd dat Westbrick dat hotel alsnog zou willen gaan benutten als arbeidsmigrantenhotel. Dat leidde tot een nieuwe juridische kwestie tussen Westbrick en de gemeente.
Principe-akkoord tussen Westbrick en de gemeente
Het college heeft nu een zogeheten vaststellingsovereenkomst met Westbrick gesloten. Met deze overeenkomst wordt beoogd de lopende juridische procedures te beëindigen (dus wordt dan ook het verzet tegen de bouw van het arbeidsmigrantenhotel van NLJobs gestaakt). Westbrick heeft nu een planvoorstel gedaan voor de bouw van een hotel, niet bedoeld om arbeidsmigranten te huisvesten. "De gemeente wil hier in hoofdlijnen medewerking aan verlenen. Westbrick kan nu de aanvraag voor een omgevingsvergunning indienen", aldus Westland.
Donderdagochtend stond er een zitting van de Raad van State gepland over de twee geschillen tussen Westbrick en Westland. Die zitting is toch doorgegaan, opdat de Raad van State eventueel alsnog een uitspraak zou kunnen doen. Dat gebeurt echter niet als de partijen er verder helemaal uitkomen.