Bomen langs Kortebuurt blijven voorlopig staan
De bomen langs de Kortebuurt in Maassluis worden voorlopig niet gekapt. Dat heeft het Hoogheemraadschap van Delfland afgesproken met Natuurlijk Waterweg-Noord.
Delfland wil de dijk bij de Kortebuurt ophogen. De dijk is nu op een aantal plekken te laag om het omliggende gebied te beschermen tegen wateroverlast. Tijdens de werkzaamheden zou een aantal bomen weg moeten, omdat ze een risico vormen en de dijk kwetsbaar zouden maken.
Natuurvereniging Natuurlijk Waterweg-Noord had echter bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen kap van de bomen, omdat daar roeken en vleermuizen in zitten. Dat zijn allebei beschermde diersoorten. De vereniging is van mening dat er eerst moet worden gezorgd voor vervangende bomen 'van voldoende afmeting in de directe omgeving van de huidige nestplaatsen'. Alleen op die manier kan de roekenkolonie blijven bestaan.
Overeenstemming
Inmiddels hebben beide partijen overeenstemming gevonden. In eerste instantie worden alleen 35 bomen langs de Boonervliet gekapt. Uit ecologisch onderzoek blijkt dat de bomen aan deze dijk minder tot niet gebruikt worden door de roek en de ruige dwergvleermuis. De bomen langs de Kortebuurt blijven staan, tot er een oplossing is gevonden. Afgesproken is om de verstoring voor de roek en de ruige dwergvleesmuis verder te verkleinen door dit deel van de dijk later op te pakken. Begin 2023 vindt aanvullend onderzoek plaats naar hoe de dijkversterking hier plaats gaat vinden.
Wel schrijft Delfland: "Als de bomen voor de omgeving een direct gevaar gaan vormen dan zullen er maatregelen worden genomen, noodkap is niet uitgesloten."
Voorbereidingen beginnen
Nu er een voorlopige oplossing is gevonden voor het 'bomenprobleem', kunnen de eerste werkzaamheden beginnen. Nog deze maand beginnen de voorbereidingen voor de dijkophoging, het kappen van de bomen. In de loop van 2023 wordt gestart met de daadwerkelijke dijkophoging aan de Boonervliet.
Er is een herplantplan: er worden 113 bomen teruggeplant, net als een groot aantal heesters en struiken. Een ecoloog begeleidt de werkzaamheden en zorgt ervoor dat de natuur en bijvoorbeeld de roeken en vleermuizen zo min mogelijk worden verstoord.