Archief

Hoekse ondernemers verbolgen over afsluiting bij Koningin Emmaboulevard

Vandaag zijn er in Hoek van Holland verkeersmaatregelen genomen waarbij de route langs de Nieuwe Waterweg op de Koningin Emmaboulevard bij de Cruquiusweg is afgesloten.

Door de afsluiting is bijvoorbeeld hotel-restaurant Mijn Torpedoloods nog maar van één zijde bereikbaar en dus bestemmingsverkeer geworden. Dit geldt ook voor de Stena Line. Als de spoorwegovergang in storing is, is de Stena Line niet meer bereikbaar.

De ondernemers hebben aan vooroverleggen van de gemeente Rotterdam deelgenomen en gehoord over een eventuele verkeerslus die de gemeente zou willen maken. Zij hebben bij de toenmalige projectmanager van de gemeente hun zorgen kenbaar gemaakt en gevraagd om een voorlichtingsavond of plan. De ondernemers zeggen geen plan, probleemanalyse of impact-analyse te hebben gezien.

De Hoekse ondernemers vragen zich af wat de exacte reden is om voor deze maatregelen te kiezen. Ook vragen zij zich af of alle belangen zijn afgewogen in dit besluit. Er zijn nog geen vergunningen afgegeven. Ook is niet aangegeven of het hier om een tijdelijke maatregel gaat. De ondernemers pleiten nu voor een informatieavond om te horen wat het probleem precies is en willen ook met mensen in gesprek gaan die mogelijk juist hun zorgen over de verkeerssituatie hebben gedeeld en waarop de gemeente nu gehandeld heeft.
Eerder is de uitvoering van de Hoekse Havenweg al fel bekritiseerd.

Bekendmaking gemeente

De gemeente Rotterdam heeft vanavond op de Facebook 'Gebied Hoek van Holland' bekendgemaakt dat er vanaf deze week enkele routes voor autoverkeer in en rondom de wijk de Oude Hoek worden aangepast. "Door deze aanpassingen rijdt er minder verkeer door deze wijk dat hier niet hoort te zijn. Zo wordt het verkeer veiliger en fijner voor iedereen", aldus de gemeente. "We hebben alle signalen en meldingen over de verkeersoverlast in de wijk gehoord en gelezen. Hier is de gemeente samen met de inwoners en ondernemers van de wijk – mee aan de slag gegaan."

Gesteld wordt, dat verkeer dat van en naar het strand rijdt vanuit de hoofdwegen en de Stena Line-terminal, nu een andere (logische) route krijgt.

Wat verandert er precies?

De rijrichting van de Cruquiusweg naar de Koningin Emmaboulevard verandert van twee- naar éénrichtingsverkeer. Hierdoor kan er geen autoverkeer meer van de Koningin Emmaboulevard de wijk inrijden. Voor (brom)fietsers blijft dit wel toegestaan.

Een deel van de Strandweg (ter hoogte van de kringloopwinkel) wordt afgesloten voor verkeer. "“U herkent deze situatie vast wel: verkeer van buiten de wijk zoekt een parkeerplek in de wijk. En rijdt dan het liefst via de Strandweg en Koningin Sophieweg. Dat is onveilig, en vaak ook onnodig. Daarom sluiten we dit kruispunt, ter hoogte van de Kringloopwinkel, af voor verkeer.
Zo rijdt het verkeer via de Ovonde richting de parkeerterreinen ten noorden en zuiden van de (Oude) Strandweg. Deze route is beter geschikt én veiliger voor het vele verkeer tijdens de zomerdagen", aldus de toelichting.
Het parkeerterrein aan de Koningin Sophieweg achter de kringloopwinkel is ook te bereiken via de Ovonde. De slagboom zal worden opengezet zodat dit terrein via de Strandweg bereikbaar is.

Bereikbaarheid van de parkeerterreinen

De parkeerterreinen Strandweg Noord en Strandweg Zuid, zoals ze volgens de nieuwe bewegwijzering van de Nationale bewegwijzeringsdienst gaan heten, worden onderdeel van het voor geheel Hoek van Holland voorziene parkeerverwijzingssysteem, dat ergens in 2023 op straat verschijnt. In de toekomst krijgen beide terreinen een toegangsweg voor zowel inrijdend als uitrijdend verkeer.

Er komen extra verkeersborden op straat met daarop aangegeven dat de verkeerssituatie is gewijzigd. "Dat doen we op de route naar het strand en het parkeerterrein vanaf de Stena Line-terminal en op de Koningin Emmaboulevard." Op de Strandweg (ter hoogte van de kringloopwinkel) komen afzetblokken te staan, zodat het verkeer hier niet meer kan doorrijden.

Zijn deze aanpassingen tijdelijk of definitief?

Deze aanpassingen gelden in ieder geval tot na de zomer. "In het najaar zullen we - samen met u - de aanpassingen evalueren. Is het verkeer daadwerkelijk veiliger geworden? Dan kijken we deze aanpassingen definitief kunnen aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een keerlus op het einde van de Koningin Emmaboulevard", zo verklaart de gemeente.

Plattegrond tijdelijke verkeersmaatregelen:

Een zwarte pijl betekent tweerichtingsverkeer, een blauwe pijl betekent eenrichtingsverkeer, en een rode pijl betekent 'nieuwe richting'. De rode kruisjes geven afzetblokken aan (geen doorgang).