Archief
HV Verburch

Handbalcoach René Zwinkels als jeugdtrainer aan de slag bij Verburch

René Zwinkels gaat vanaf komend seizoen aan de slag als jeugdtrainer van handbalvereniging Verburch in Poeldijk.

Zwinkels was de afgelopen jaren de hoofdcoach bij Quintus in Kwintsheul. In die periode werd de damesselectie onder andere tweede in de eredivisie, won de ploeg de beker en bereikte het de halve finale van de Europese Challenge Cup. Afgelopen seizoen werd Quintus nog kampioen van de alternatieve handbalcompetitie. Hoewel Zwinkels zelf graag had doorgegaan, vond het topsportbestuur het tijd voor een nieuw gezicht.

De coach werd nog benaderd door andere hoog spelende clubs, maar daar had hij niet zoveel zin in. "Op dat moment had ik weinig trek om nog wat op hoog niveau te gaan doen. Ik wilde de druk eraf halen en wat rust krijgen in het weekend", zegt Zwinkels in gesprek bij het WOS-programma Dwars Door De Morgen. Bij het hoofdtrainerschap komt namelijk veel kijken. "Je traint vier keer twee uur, in het weekend heb je een wedstrijd waar je nog eens 8 tot 10 uur mee bezig bent, bij een uitwedstrijd is dat 12 uur. Daarbuiten heb je je voorbereidingen, video-analyses, trainingen maken, overleg met bestuur en spelersgroep. Ik heb wel eens gezegd dat je per week 25 tot 30 uur extra kwijt bent aan topsport."

Beluister het volledige gesprek:

Bij Verburch kreeg hij wel direct een goed gevoel. "Ik heb in het verleden al eens drie jaar met veel plezier de damesselectie getraind. De mensen die daar nu nog lopen ken ik en zij belden me op met de vraag of ik nog wat wilde gaan doen. Toen kwamen ze met het voorstel."

"Ik ga doordeweeks in de avond bezig zijn met jeugd. Dat is gewoon hartstikke leuk", aldus Zwinkels die genoeg uitdagingen ziet. "Ik denk dat je veel kunt bereiken als je met een jonge groep gaat trainen, met plezier voorop gesteld. Ik hoop dat ik mijn kennis kan overdragen en ze dat oppakken. Dan kun je snel resultaat gaan zien."