Archief
Rijnmond

Rijnmond

Bestuur wil nieuwe naam voor rugbyclub The Hookers

Rugbyclub The Hookers krijgt na bijna 47 jaar waarschijnlijk een nieuwe naam. De huidige naam past volgens steeds meer leden niet meer in het huidige tijdsbeeld.

De club werd in september 1974 opgericht door een aantal vrienden. Een 'hooker' is een positie in het veld, daarnaast speelt de vereniging in Hoek van Holland, in het Engels ook wel Hook of Holland genoemd. "Die vrienden vonden het wel een leuke naam, maar een aantal leden heeft er steeds meer moeite mee", weet voorzitter Ron Plaizier. Hij doelt daarmee op het feit dat 'hooker' ook een Engels woord is voor prostituee.

De naam brengt steeds vaker negatieve gevolgen met zich mee. Een interview met een Engelse aanwinst bij mediapartner Rijnmond ging afgelopen zomer alleen maar over de naam 'hooker'. Wie in zoekmachines zoekt naar de club, komt al snel uit op websites met vrouwen die zich aanbieden. En grote sponsoren haken af. "Stena Line wil ons vanwege de naam bijvoorbeeld niet sponsoren", aldus Plaizier. En sponsoren zijn juist nu nodig, omdat de club vrijwel geen inkomsten meer heeft door de coronapandemie.

Plaizier noemt het als 'lid van de oude garde' jammer dat de naam wordt veranderd, maar staat er wel achter. "De maatschappij is veranderd", weet ook hij. Samen met zijn mede-bestuursleden is een nieuwe naam bedacht. Welke dat is, wil Plaizier nog niet zeggen. De leden krijgen tijdens een algemene ledenvergadering volgende week vrijdag de primeur. Zij bepalen uiteindelijk of de naamswijziging het haalt en mogen ook een andere naam aandragen. De president van de vereniging en het merendeel van de vice-presidenten is al akkoord.

Voorzitter Ron Plaizier vertelt meer over de wijziging bij Maarten in de Middag