Archief
Annet v.d. Ende

Annet v.d. Ende

Mogelijk laatste Westlandse ploegentijdrit

Wielrenners uit de regio koersen af op de laatste editie van de jaarlijkse ploegentijdrit in en rondom Maasdijk, komende zondag.

Tien jaar lang kreeg het Westlandse wielerseizoen daar een spannende ontknoping, maar er dreigt nu een einde te komen aan dit jaarlijkse evenement voor A- en B-trimmers. Het wordt in elk geval de laatste keer voor organisatoren Niels van Geest en Dennis Zeeman en er is nog geen zicht op opvolging.

De historie van de jaarlijkse tijdrit voor teams gaat al langer terug. Wielervereniging Westland Wil Vooruit (WWV) organiseerde het evenement al eerder, met een deel van de route die door Midden-Delfland ging. Omdat die gemeente niet langer meer toestemming gaf, haalden Van Geest en Zeeman de wedstrijd naar Maasdijk met start en finish bij de sporthal.
Daar groeide de ploegentijdrit uit tot een evenement waar fanatieke trimmers wekenlang naar uit keken. In de periode voorafgaand aan de start reden veel 'treintjes' door het Westland, als training voor de tijdrit die over ongeveer 40 kilometer in en rond Maasdijk voert.

'Fietsen van 12 mille'
Niels van Geest: "Het is eigenlijk een wedstrijd voor de trimmers, maar je wilt niet weten wat er allemaal aan materiaal aan de start staat. Fietsen van 12 mille, het is niet normaal meer. We hebben altijd minimaal dertig ploegen gehad. Het zijn er ook weleens een jaar vijftig geweest. Maar dan duurde het programma te lang en werd het rond de start en finish te druk op de weg."

Het definitief doorgaan van de voorlopig laatste editie is pas laat rond gekomen. Ook voor de ploegentijdrit zijn maatregelen genomen om het coronavirus buiten de deur te houden. Door de late bekendmaking is de inschrijflijst nog niet vol. Er is ruimte voor veertig teams. "Vanavond gaan we iedereen nabellen", kondigt Van Geest aan.

Omdat dit jaar alle Westlandse criteria zijn afgelast, verwacht Van Geest dat er alsnog veel ploegen inschrijven. Veel Westlandse wielrenners doen elk jaar mee, al of niet met hun 'vaste' ploeggenoten. Vorig jaar werd de ploegentijdrit gewonnen door Onings Pro Cycling bij de A-trimmers, Ter Laak-Alpine Sport-Jansen Bouw bij de B-trimmers en Slipstream bij de vrouwen.

De eerste start is zondag om 09.00 uur, als de vrouwen aan hun ronde beginnen. Nieuw is dit jaar een C-categorie van trimmers van 60 jaar en ouder. Ook zij rijden één ronde. Voor de A- en B-trimmers staan er twee ronden op het programma. Elke ploeg die deelneemt is verplicht een vrijwilliger mee te nemen voor de beveiliging van het parcours. Inschrijven kan tot en met 18 september: www.ploegentijdrit.nl.

Organisator Niels van Geest vertelt meer over het evenement bij Maarten in de Middag