Archief
Louisa Lusthof

Louisa Lusthof

Luna Pedemonte stunt met twee keer goud in Olympisch Stadion

Jeugdatlete Luna Pedemonte van de Westlandse atletiekvereniging Olympus '70 heeft zondag opzien gebaard in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De 12-jarige Luna veroverde twee keer goud tijdens de Nationale D-Spelen, de officieuze Nederlandse kampioenschappen voor D-junioren.

Hoe slaag je er in om zowel bij het speerwerpen als bij het discuswerpen in de zesde en tevens laatste poging het allerbeste uit jezelf te halen? Dat lijkt het geheime recept van de scholiere uit 's-Gravenzande.

Luna's persoonlijk record bij het speerwerpen was sinds 18 mei dit jaar 32.10 meter. Na vijf pogingen stond zij op de vijfde plaats met een beste afstand van 30.21 meter. Nikki Verweij (Haag Atletiek) kon zich al bijna kampioen wanen met haar 33.51 meter.

Toen kwam die zesde worp van Luna. Alom verbazing: 37.49 meter, een dikke vijf meter voorbij het persoonlijk record en tevens 4.51 meter verder dan het clubrecord dat Lianne van der Lugt in 2001 als D-juniore had geworpen.

Discuswerpen

Bij het discuswerpen kwam Luna met vijf redelijk tot goede worpen tot 29.42 meter in haar voorlaatste poging, een nieuw persoonlijk record. Dat zou goed zijn voor de tweede plaats, achter Anne Hoomoedt (PAC Rotterdam), die in haar tweede poging al tot 30.23 meter was gekomen. Maar bij Luna was het ook hier 'lest best', want de discus landde in haar zesde poging na 30.94 meter. Daarmee werd in deze leeftijdscategorie tevens het clubrecord van Mibette Mondt uit 1998 met 43 centimeter scherper gesteld.

Een beetje in de schaduw van het 'geweld' van Luna pakte Pien Mittertreiner (13) het brons bij het kogelstoten. Zij kwam tot 12.35 meter.