Nederlands damesteam bereikt halve finale

Het Nederlands damesteam heeft voor de eerste keer in de historie de halve finales bereikt van een WK. In Kolding was Oranje te sterk voor angstgegner Frankrijk, dat zes keer op een titeltoernooi sterker was dan Nederland, werd na een bloedstollend duel met 28-25 verslagen.

Nederland leunde op een sterke defensie en aanvallend was de ploeg net iets slimmer dan de Franse verdediging. Beide ploegen gingen gelijk op. Frankrijk opende de score waarna Nederland de leiding nam. Oranje moest driemaal tegen een doelpunt achterstand aan kijken mede door foutieve passes in de aanval. Vanaf de 23ste minuut nam Nederland de regie in handen en liep het uit naar een 15-12 voorsprong bij rust.

Na de pauze bleef het spannend. Beide ploegen hadden defensief de zaakjes op orde. Het was schaken in de aanval. De drie doelpunten voorsprong voor Oranje waren voldoende marge tegen de wereldkampioen van 2003. Frankrijk kwam niet verder dan op twee doelpunten van Oranje. Het verschil was zelfs vier doelpunten (21-17). Zelfs toen Frankrijk offensief ging verdedigen bleef Nederland rustig. Doelvrouw Tess Wester keerde op een belangrijk moment een break bij een stand van 26-24. Dit was de definitieve beslissing. Nederland klaarde het karwei en won met 28-25.

Yvette Broch was goed voor vier treffers uit vijf pogingen. Tevens was ze in de tweede helft een plaag voor de Franse verdediging. Broch kreeg een aantal keren een strafworp mee welke benut werden door Estavana Polman. Marieke van der Wal kwam alleen voor het stoppen van strafworpen in het veld. De doelvrouw wist eenmaal op een cruciaal moment een strafbal naast te kijken. Wester werd opnieuw uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd. Zij kan zich opmaken voor de prijs van de beste keepster van het toernooi.

In de halve finale is Polen de tegenstander dat verrassend Rusland uitschakelede met 21-20. In de poulefase won Oranje met 31-20 van Polen. Aanvang van de wedstrijd is vrijdag om 18.00 uur.