Archief
WOS

Met een minibieb maak je van alles mee: 'Lag vol met folders van Jehova's getuigen'

Bijna iedere kern kent ze wel en je komt ze steeds vaker tegen: de kastjes vol boeken langs de kant van de weg. In woonwijken, naast polderwegen en aan tuinderslaantjes.

Renate van der Giessen uit Monster runt nu vier jaar zo'n minibieb en kan er inmiddels een boek over volschrijven.

"Hij ligt vol met romans, thrillers en erotische literatuur. Dat is tegenwoordig helemaal hip", begint Renate als ze haar voorraad doorneemt. "Het is met name voor volwassenen, omdat anders het kastje te klein wordt."

De minibieb in het buitengebied van Monster is razend populair, zeker nadat vorig jaar de bibliotheken door coronaperikelen de deuren weken moesten sluiten. "Soms had je twintig, dertig mensen op een dag." De bedoeling is dat je er boeken uithaalt en ze later weer teruglegt, zodat iedereen ze kan lezen. Ook wordt het gewaardeerd om eigen boeken erin te leggen. "Maar geen boeken van 1.300 voor Christus", geeft Renate als spelregel mee. "Boeken die de kringloopwinkel niet zou aannemen, hoef ik ook niet. Die gooi je maar in de papiercontainer."

Jehova's getuigen

Renate geniet van de mensen die ze blij kan maken met de ruilboeken, al gaat het leven van een minibiebhouder niet altijd over rozen. Zo kwam onlangs een man langs die twee bananendozen vol boeken meenam. Deze heeft ze nooit meer teruggezien. En het kastje is vorig jaar volgestouwd met folders van Jehova's getuigen. "Dat is niet de bedoeling", vertelt Renate diplomatiek. Ze heeft de folders een maand lang bewaard en toen de leden van Jehova's getuigen weer bij de bieb stonden, heeft ze folders teruggegeven. "En ik gaf ze twee boeken mee, maar die wensten zij niet in ontvangst te nemen. Toen stonden we gelijk, want ik wilde ook hun folders niet."

Benieuwd geworden naar wat er nu Renate's minibieb staat? Fiets of rijd dan eens langs. Je vindt de minibieb aan de Hoflaan 2 in Monster.