Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Brits konvooi op doorreis naar Noorwegen

Een indrukwekkend gezicht woensdagochtend in Hoek van Holland en op de Maasdijk. Zo'n zeventig voertuigen van het Britse leger zijn onderweg naar Noorwegen voor een gigantische oefening van de NAVO, de grootste training sinds het einde van de Koude Oorlog.

Het merendeel van de Britse troepen in Hoek van Holland maakt deel uit van de 4e Infanterie Brigade (de 'Black Rats'). Rond 7.45 uur meerde de Stena Line Hollandica aan en trok het konvooi naar bedrijventerrein De Kulk. "We zetten ze hier in positie voor een vijfdaagse reis over de weg naar Noorwegen", vertelt majoor Stuart Lavery van het Britse leger.

Aan de oefening Trident Juncture in Noorwegen doen zo'n 45.000 militairen mee. In het scenario valt de vijand vanuit het noorden het land binnen. Het Scandinavische land roept vervolgens de hulp in van NAVO-bondgenoten, waaronder ook ons land. "Nederland doet mee met de marine, de luchtmacht en de landmacht met totaal 2.200 militairen", weet brigadegeneraal Hans Damen.

In totaal arriveren 500 Britse voertuigen en 1.000 militairen deze week in Hoek van Holland. De reis gaat door Duitsland en Zweden om uiteindelijk in Noorwegen te eindigen. Donderdag komen de laatste troepen aan.