Bier uit een paprika: 'De smaak moet aanwezig zijn, maar niet te sterk'
Het Westland staat bekend om twee dingen: de glastuinbouw en bier drinken. Bierbrouwerij Bospolder uit Honselersdijk heeft geprobeerd deze twee dingen te combineren met een biertje uit de Westlandse kassen: de Oppepper.
Dit is het resultaat van een samenwerking tussen de bierbrouwerij en hun buurman, paprikakweker John van der Voort. Van der Voort legt uit hoe de samenwerking tot stand kwam: "Op een burenavondje werd hun biertje geschonken en toen kwam het ter sprake dat ze het ook wel eens met paprika's hadden geprobeerd. Toen dacht ik dat het wel heel leuk zou zijn als je bierbrouwerij Bospolder hebt, om dan ook paprika's uit de bospolder te gebruiken."
Hoewel hij ontzettend blij is met de samenwerking, is het voor Van der Voort meer een "hobby erbij" dan echt een verdienmodel. "Die paar kratten gaan mijn jaar niet goed of slecht maken." Voor de bierbrouwerij is het wel een belangrijke inkomstenbron en daarom komt er samen met de lancering van het biertje ook een challenge: "We dagen de bierliefhebbers in het Westland uit om bier te drinken uit een paprika", zegt brouwer Marko Penning.
Bekijk hieronder de reportage die de WOS maakte over de Oppepper. Artikel gaat verder onder de video.
Het biertje is nu te verkrijgen via de website van de bierbrouwer, maar het brouwproces heeft best even geduurd. Het biertje kwam namelijk nog niet zo makkelijk tot stand: "We begonnen met gele paprika en toen hadden we er iets te veel in gedaan. Uiteindelijk wisten we een beetje hoeveel erin moest om een goede smaak te krijgen." Maar toen moest het recept nog meerdere keren verbeterd worden na commentaar van verschillende proefsessies. Volgens zijn broer en collega Andre Penning gaat het om een gebalanceerde smaak: "De smaak moet aanwezig zijn, maar niet te sterk."
Wat de volgende groente wordt, weten de broers Penning nog niet. Ze hebben al wel getest met tomatenbier, maar tot nu toe nog zonder resultaat.