Archief
Trainingsstal De Hoeve

Trainingsstal De Hoeve

Naaldwijkse nieuwe bondscoach: 'Dat is wel iets waar ik altijd ambities voor heb gehad'

Na zijn vertegenwoordiging als ruiter op de Olympische Spelen van 2012 is Patrick van der Meer vanaf 1 januari de nieuwe bondscoach voor dressuurruiters van TeamNL. Hij hoopt het huidige team weer richting de top drie te kunnen begeleiden.

Voor de Naaldwijker is het een droom die uitkomt: "Dat is wel iets waar ik altijd ambities voor heb gehad (...), dat, als het een beetje klaar is met mijn sportcarrière op topniveau, ik het dan wel heel mooi zou vinden om als coach mijn steentje bij te dragen." Als nieuwe bondscoach zal hij samenwerken met de huidige bondscoach Alex van Silfhout, die aanblijft als teamtrainer van dressuurruiters. Deze dubbele begeleiding zal moeten gaan leiden tot een top drie klassering op de Spelen.

Volgens hem is er een strakke planning voor zijn werkzaamheden als coach. "Dat is in iedere topsport zo en het is niet voor niets topsport", aldus de coach. Zo zal hij zich onder andere bezighouden met de mentale begeleiding van de ruiters, maar ook het 'veterinair aspect' mag niet vergeten worden. De paarden moeten immers ook fit zijn. Dit kan volgens hem best lastig zijn: "Het traject wordt per paard uitgestippeld, een jonger paard heeft daar een ander traject voor nodig dan een wat ouder paard, en je moet ook rekening houden met blessures." Dit neemt hij allemaal op zich, in plaats van alleen het paardrijden.

Hoewel het veel is, heeft Van der Meer er alle vertrouwen in: "Ik ben echt heel blij met het team dat we hebben. We hebben hele goede ruiters en hele goede paarden. Maar ook echt ruiters die op het tandvlees willen gaan om beter te worden."