Archief
Ingrid Slaman

Ingrid Slaman

Was 72ste Ronde van Poeldijk de laatste? 'Het ziet er niet goed uit'

De laatste Ronde van Poeldijk is mogelijk zondag al verreden. Het volledige wielercomité stopt na de 72ste editie en opvolging is er nog altijd niet.

"Ik word zelf 78, een ander comitélid is 80, er is er nog een van 70 en de laatste is 54. Die heeft een bedrijf met z'n vader, die ook ouder wordt en daardoor heeft hij minder tijd", vertelt voorzitter Gerard van der Valk. "Dat is de reden dat het hele comité tegelijk stopt."

Er wordt al langer gezocht naar nieuwe bestuursleden, maar die zoektocht leverde niets op. "Toen ik 70 werd, wilde ik al stoppen", vervolgt Van der Valk. Er zijn diverse oud-renners en wielerliefhebbers uit Poeldijk benaderd. "Maar als je het dan had over 'sponsorgeld ophalen', dan kreeg je de opmerking: 'ik ben geen bedelaar, daar begin ik niet aan'. Maar dat is wel een van de taken."

In april is er nog wel een gesprek geweest met twee vrij serieuze kandidaten. Eind mei wilde het comité van hen een beslissing, maar de twee lieten vervolgens niets meer van zich horen.

'Ronde verdwijnt niet'

De wielerronde van Poeldijk verdwijnt volgend jaar niet van de kalender, meldt voorzitter Rob van der Made van Stichting Wieler Evenementen Westland (SWEW) dinsdagmiddag aan de WOS. "Er hebben zich al opvolgers gemeld en dat geldt ook voor de ronde van Monster. Wij gaan ervoor zorgen dat er geen rondes wegvallen."

De SWEW is de overkoepelende stichting van alle wielerrondes in het Westland.

Latere profs

Wat Van der Valk het mooiste vindt aan al die edities? "Er zijn meerdere rijders geweest die beroepsrenner zijn geworden. Dat is leuk. De eerste winnaar, uit 1948 (Maaslander Manus Brinkman, red.), is knecht geworden bij Wout Wagtmans en Wim van Est."

Bekijk de reportage van de wielerronde van Poeldijk: