Archief
Rainlevelr

Rainlevelr

'Tien procent tuinders Delfland stelt waterbassin beschikbaar'

Het aantal deelnemers van het project Rainlevelr is sinds 1 juli gestegen naar 70. Daarmee stellen steeds meer tuinders hun waterbassin beschikbaar om zware regenbuien op te vangen.

In het afgelopen halfjaar hebben acht bedrijven zich aangesloten. De 70 tuinders vertegenwoordigen samen een glastuinbouwgebied van 365 hectare. Dat is bijna tien procent van het totaal binnen het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland. "En als we even verder rekenen: er komt 36.500 m3 berging beschikbaar als alle Rainlevelr deelnemers ruimte maken voor opvang van 10 mm neerslag", vertelt Gai Vegter, accountmanager Rainlevelr.

Deelnemers van Rainlevelr krijgen een seintje van het Hoogheemraadschap van Delfland als er een zware bui aankomt. Deze tuinders kunnen dan tijdig water uit hun bassin lozen. Door die lagere waterstand in de bassins is er tijdens de regenval de broodnodige extra waterberging aanwezig.

Het project is in 2012 begonnen als proef in de Maasdijkse Oranjepolder en daarna uitgebreid naar meer tuinders in het Delfland-gebied. Aanvankelijk kon je alleen aansluiten bij nieuwbouw van een bassin, bassin- of silorenovatie of foliewissel. In 2022 zijn voor het eerst zes bestaande bassins en silo's aangesloten.