Archief
WOS

WOS

Angelique van Vliet over Westland Verstandig: 'Voelde me niet gehoord'

Angelique van Vliet had als raadslid van Westland Verstandig niet het gevoel dat zij haar mening kon geven. Om die reden bezocht ze behalve raadsvergaderingen geen andere fractiebijeenkomsten meer.

Van Vliet werd eind maart uit de partij gezet. Volgens het bestuur en de fractie van de partij distantieerde zij zich van het werk wat van een gekozen raadslid mag worden verwacht. Ook wordt ze beticht van grensoverschrijdend gedrag. Van Vliet werd gevraagd haar raadszetel op te geven, maar in plaats daarvan kondigde ze woensdagavond aan zelfstandig verder te gaan als Fractie Van Vliet.

In de WOS-talkshow Aan Tafel die vrijdag wordt uitgezonden doet Van Vliet voor het eerst haar verhaal. Voor de 's-Gravenzandse kwam het besluit van de partij als een 'donderslag bij heldere hemel'. "Ik werd ‘s morgens gebeld met de mededeling dat ik mijn zetel zou moeten opgeven. Die vraag werd mij drie keer gesteld, maar ik heb daar toen geen antwoord op gegeven. Ik eerst wilde lezen wat mij werd voorgehouden, zodat ik een bewuste keuze kon maken."

Het raadslid zegt zich van begin af aan te hebben ingezet voor de partij. Dat begon in de campagnetijd met borden plaatsen en mensen aanspreken op straat en daarna de cursussen voor nieuwe raadsleden. Aanvankelijk vertegenwoordigde ze haar partij ook bij allerlei bijeenkomsten: naast raadsvergaderingen ook commissievergaderingen en inloopspreekuren. "In het begin was ik overal bij. Later niet", geeft Van Vliet toe. De precieze reden daarvan wil ze niet noemen. "Sommige dingen kun je niet delen. Ik wil de eer aan mezelf houden. Het was niet dat ik daar niet bij wilde zijn, maar ik koos ervoor wat voor mij op dat moment het beste was."

'Vrij raadslid'

Wat wel meespeelde, was dat Van Vliet zich niet gehoord voelde. "We hebben als raadsleden allemaal een portefeuille. Maar als je een gedachtegang had, was het (het standpunt van de partij, red.) eigenlijk al beslist", beklaagt ze zich. "Als je een vrij raadslid bent, een volksvertegenwoordiger, dan hoor ik mijn mening te kunnen geven en er over te kunnen nadenken. Ik had niet het gevoel dat dat bij hun kon."

Als voorbeeld noemt ze de energiecrisis die volgde na de de Russische inval in Oekraïne. "Voor mijn gevoel werd er niet genoeg gedaan om tuinders en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf te steunen." Van Vliet kaartte dat aan in een een-op-eengesprek met fractieleider Peter Duijsens. "Ik heb gezegd dat ik het belangrijk vind dat we meer doen dan alleen een brief sturen naar 'Den Haag'. Ik was van mening dat we daar als coalitie heen moesten gaan, om het gesprek aan te gaan. Laten zien dat dit belangrijk voor ons is." Dat gesprek leidde echter niet tot een ander partijstandpunt. "Ik had het gevoel dat mijn stem niet werd gehoord."

Grensoverschrijdend gedrag

In de aanklachten van grensoverschrijdend gedrag herkent Van Vliet zich absoluut niet. "Ik heb geen idee wat er is gebeurd. Toen ik het zat te lezen, zat ik stomverbaasd te kijken. Hoe komen mensen hierop?!"

Volgens Westland Verstandig deden er tijdens gesprekken zich 'vervelende incidenten' voor. "Ik denk dat hij daarmee bedoelt dat ik duidelijk mijn mening over dingen geef."

Van Vliet vindt dat de mensen binnen Westland Verstandig eens in de spiegel moeten kijken. "Iedereen mag voor zichzelf uitmaken of je jezelf nog kunt aankijken. Ik weet van mezelf dat ik dat nog steeds kan."

Zelfstandig verder

Van Vliet stond vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezing op de tiende plaats op de lijst van Westland Verstandig, die met elf zetels de grootste fractie werd. Van Vliet zelf kreeg 84 stemmen. Volgens de partij zou dat voor haar reden moeten zijn om haar zetel op te geven. Daar heeft ze echter niet voor gekozen. Ze gaat nu zelfstandig verder en zal als Fractie Van Vliet ook weer commissievergaderingen gaan bijwonen.

In de politieke wandelgangen gaat het verhaal dat Van Vliet eerst bij andere partijen had gevraagd of zij zich wellicht kon aansluiten. Die geruchten zouden volgens haar echter niet kloppen.

Het hele gesprek met Angelique van Vliet zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur in de WOS-talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.