Archief
WOS

WOS

Miljoenen tomaten minder door hoge energieprijzen

In de Nederlandse kassen zijn vorig jaar een stuk minder tomaten geoogst. Vooral de hoge energieprijzen speelden daarbij een rol, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal is er 770 miljoen kilo tomaten geteeld, 110 miljoen kilo minder dan een jaar eerder. Ook het aantal komkommers (400 miljoen, 40 miljoen minder dan in 2021) is afgenomen. Door de hoge energieprijzen is de teelt van deze gewassen later gestart en eerder beëindigd.

Bij paprika's en aubergines hebben de energieprijzen minder invloed gehad, omdat deze in de winter gemakkelijker energiezuinig geteeld kunnen worden. De opbrengst is bij deze gewassen gelijk gebleven.

Areaal gelijk, wel minder bedrijven

Het totale glastuinbouwareaal in Nederland is met 5.000 hectare voor groenten vrijwel even groot als in 2021. Wel is het aantal bedrijven iets afgenomen: van 1.239 naar 1.160. Van de bedrijven met de teelt van groenten onder glas houdt nog steeds het grootste deel zich in 2022 bezig met de teelt van tomaten (19,2 procent), gevolgd door paprika’s (18,4 procent) en komkommers (15,9 procent).

Categorieen:
Nieuws Economie Westland