Archief
WOS - Jelle Gardien

WOS - Jelle Gardien

Furie na restauratie weer terug in Maassluis

Langs de Stadhuiskade in Maassluis is de Furie weer aangemeerd. De historische stoomsleepboot was lange tijd in onderhoud in Rotterdam.

De Furie werd eind januari naar een werf in Rotterdam gebracht voor groot onderhoud. Negen weken heeft de stoomsleepboot 'droog' gelegen. Nu kan de Furie weer jaren vooruit.

Historische sleepboten

De Furie is een van de vele historische sleepboten die in Maassluis aangemeerd liggen. Maassluis kende in het verleden een aantal bergings- en zeesleepdiensten. "Daar hebben we in Maassluis nog steeds het museale deel aan overgehouden", vertelt Jan Peute. Hij is machinist op de Furie. Om de boot te laten varen zijn er meerdere mensen nodig. "Minimaal moeten wij met acht mensen zijn. Denk aan een kapitein, stuurman, matrozen, machinisten, stokers".

Tegenwoordig wordt er nog steeds met de Furie gevaren. "Zo'n acht tot tien keer per jaar doen we rondvaarten tijdens evenementen. Maar er zijn ook bedrijven in de Rotterdamse haven die met hun klanten een rondje willen varen met de Furie", aldus Peute. Nu de restauratie achter de rug is kunnen de trossen dus weer los.

De Furie in onderhoud in de Rotterdamse haven

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis