Archief
Jeroen Stoop/Wikiportret

Jeroen Stoop/Wikiportret

Woningen in regio verkocht voor iets lagere prijs

Kopers van woningen in Westland betaalden in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld een iets lagere prijs, dan in dezelfde periode van 2022. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van makelaarsorganisatie NVM.

De gemiddelde transactieprijs lag op 427.002 euro, 8,6 procent lager dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Ruim een kwart van alle woningen wordt nog voor een bedrag verkocht dat hoger ligt dan de vraagprijs.

Er werden in totaal 199 woningen verkocht, bijna een derde meer dan begin 2022. De verkooptijd lag op 46 dagen, tegenover 25 dagen in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Zonniger

Voor de woningkoper gaat de markt er wat zonniger uitzien met een prijs die dit kwartaal weer wat is gedaald", concludeert de NVM. "Dat is een normale correctie op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20 procent per jaar niet houdbaar zou zijn. (...) De NVM ziet nu dat het woningaanbod verder verruimt maar van een gezond evenwicht tussen aanbod en vraag is nog zeker geen sprake. Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Daar staat alleen een gestegen hypotheekrente tegenover die doorwerkt in een wat hogere netto maandlast."

Maassluis en Midden-Delfland

In Maassluis daalde de gemiddelde transactieprijs met 9 procent, naar 344.000 euro. Er werden iets meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2022 (67 tegenover 61). De verkooptijd was met gemiddeld 74 dagen wel een stuk langer dan vorig jaar (29) dagen.

In Midden-Delfland zijn 20 woningen verkocht, waar dat er in de eerste drie maanden vorig jaar 31 waren. De prijs lag op gemiddeld 511.000 euro, dat is 1,7 procent lager. De verkooptijd bleef 28 dagen.