Archief
Westland Verstandig

Westland Verstandig

Bevoorrading strandpaviljoens ook dit jaar via fietspad

Provincie Zuid-Holland gedoogt ook dit jaar dat de strandtenten langs de Westlandse kust via het fietspad worden bevoorraad. Het wachten is opnieuw op een hellingbaan.

Wel zal er gewerkt worden met een systeem waarbij ontheffing wordt verleend in combinatie met handhaving op ongewenst gebruik. Deze tijdelijke oplossing is in afwachting van een definitieve besluit over de manier van bevoorrading. Eind vorig jaar wilde de provincie een eind maken aan de gedoogsituatie en dreigde met boetes, maar dat is nu van tafel.

Dit blijkt uit antwoorden van wethouder Anko Goudswaard op vragen van Westland Verstandig. Uitgangspunt is dat alleen het noodzakelijk verkeer over het fietspad mag rijden, vandaar het ontheffingssysteem. De provincie onderzoekt nog de mogelijkheid om het fietspad af te sluiten om zo het gebruik te kunnen reguleren. De handhaving ligt niet bij de gemeente, maar is de verantwoordelijkheid van de provincie, aldus Goudswaard: "Zij hebben aangegeven die ook te nemen".

Ondertussen wordt door gemeente, provincie en strandexploitanten nog steeds gezocht naar een definitieve oplossing. Met een scenario-analyse zijn de drie meest kansrijke bevoorradingsmogelijkheden uit de bus gekomen: fietspad, strandpad en hellingbaan. "Waarbij het aanleggen van een hellingbaan de meest reële optie lijkt. Op dit moment wordt onderzocht of dit scenario haalbaar is en op welke termijn", zo schrijft Goudswaard.

Het vorige college wilde eind 2021 nog inzetten op alternatieven voor de hellingbaan, zoal het gebruiken van vrachtdrones, omdat het doorlopen van de noodzakelijke vergunningen voor de baan minimaal drie jaar zou duren. Er moest rekening worden gehouden met bezwaarprocedures, want de hellingbaan komt vlakbij Natura 2000-gebied te liggen. Uit de antwoorden van Goudswaard is op te maken dat die alternatieven definitief van de baan zijn. Maar ook dat nog steeds niet duidelijk is wanneer de hellingbaan er daadwerkelijk ligt en er een eind komt aan de bevoorrading via het fietspad.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland