Archief

Hoekse vogelopvangcentrum kan bijna weer helemaal open

De Houtsnip in Hoek van Holland heeft het afgelopen half jaar niet stilgezeten. Binnenkort zijn er geen restricties meer om vogels op te vangen.

Sabrina Veltman (voorzitter van De Houtsnip): "We moesten in eerste instantie kijken welke middelen we hadden om met de verbouwing te beginnen. Dat is financieel gelukt en we zijn nu volop bezig. Het belangrijkste is de eerste opvangruimte. Daar worden de vogels de eerste dagen opgevangen om te kijken of ze geen symptomen van vogelgriep hebben. Een nieuwe besmetting willen we uiteraard voorkomen."

Tekst gaat onder de video verder.

Veterans for Animals

Voor alle werkzaamheden heeft het opvangcentrum veel hulp gekregen. Veltman hierover: "Wij zijn onder andere benaderd door stichting 'Veterans for Animals'. Die zochten een groot project om te kunnen uitvoeren. Het is een organisatie van ex-militairen die zich willen inzetten voor dierenwelzijn. Ze doen echt onwijs goede dingen voor ons. Zo maken ze onder andere een nieuw meeuwenverblijf."

Vogelgriep wordt op dit moment regelmatig bij meeuwen vastgesteld. "Op dit moment zijn wij hier nog niet helemaal klaar voor. We nemen ook nog geen watervogels van buitenaf op. Dat gaat binnenkort wel gebeuren, want we zijn bijna klaar met de opnameruimte. Dan kunnen we ook meeuwen opnemen die geen vogelgriep hebben."

Veterans for Animals steken graag letterlijk de handen uit de mouwen, waarbij het dierenwelzijn centraal staat. Hulp bestaat uit klussen bij dierenwelzijnsorganisaties die vaak niet beschikken over de (financiële) middelen om het broodnodige onderhoud te doen. Op deze manier willen de veteranen in de toekomst een vaste waarde zijn in het bijdragen en vergroten van het dierenwelzijn.

Vogelzorgcentrum De Houtsnip moest medio september na een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alle vogels ruimen vanwege een uitbraak van de vogelgriep.