Archief
Nooteboom Tours

Nooteboom Tours

Nooteboom heeft primeur met elektrische touringcar van Nederland

Het Maassluise touringcarbedrijf Nooteboom Tours heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van het wagenpark. Het bedrijf introduceert de eerste elektrische touringcar van Nederland.

In het openbaar vervoer rijden er al langer elektrisch aangedreven bussen rond, maar touringcars reden tot nu toe alleen rond op fossiele brandstoffen. Het is in de sector lastig om een aantrekkelijk verdienmodel te koppelen aan het transport van personen in luxebussen. "‘Dat komt doordat de investering en het risico zeer groot zijn voor een touringcaronderneming", weet eigenaar Roel Nooteboom. "Dat wij het tóch aandurven, komt doordateen van onze vaste relaties bereid is een gedeelte van de extra kosten voor zijn rekening te nemen. Dat geeft ons een bepaalde mate van zekerheid."

"Toch zullen we er ook nu nog alles aan moeten doen om de bus rendabel te laten opereren binnen onze onderneming. Met andere woorden: ook andere klanten zullen we moeten overtuigen van het belang van deze duurzame manier van vervoer. Daar ligt gezien de meerprijs voor ons nog een grote uitdaging."

Buzz010

De touringcar wordt vanaf deze maand ingezet voor het sociaal-maatschappelijke project Buzz010 in Rotterdam. De elektrische bus kan een afstand afleggen van 350 kilometer en wordt dus vooral gebruikt voor lokale en regionale ritten.

Als het aan Nooteboom ligt, is het gebruik van de bus straks helemaal klimaatneutraal. "We beschikken al over zonnepanelen en willen de opgewekte energie gebruiken om de elektrische bus op te laden met uitsluitend groene stroom. De komende jaren verwacht ik dat ons wagenpark een mix wordt van fossiel aangedreven en groen aangedreven materieel. Ofwel: bussen die worden ingezet voor stadsvervoer (elektrisch) of voor langere afstanden (diesels, waterstof). Deze ontwikkeling zal zich de komende jaren doorzetten en daarbij rijden wij graag voorop."

Nooteboom Tours