Archief
WOS

WOS

College Westland wil Carlton Hotel kopen als opvanglocatie

Burgemeester en wethouders van Westland willen het Carlton Hotel in Naaldwijk kopen om het te gebruiken als permanente opvanglocatie voor statushouders, ontheemden uit Oekraïne en spoedzoekers.

Het college wijst in een raadsinformatiebrief op "het gegeven dat wij de komende jaren structureel een bijdrage hebben te leveren aan de landelijke asielcrisis en sociale woningen zoveel als mogelijk beschikbaar willen houden voor Westlandse woningzoekenden".

Het hotel is al sinds begin november in gebruik als opvanglocatie en tijdelijke huisvesting. Het college - dat destijds al een optie tot aankoop nam - wil van dit hotel een blijvende voorziening van maken binnen het concept van de Westlandse Flexroute. "Vanuit het hotel stromen de nieuwe Westlanders door naar een flexwoning en uiteindelijk naar een permanente woning", aldus het college.

Als de gemeenteraad ermee instemt, wordt het hotel voor 7,85 miljoen euro aangekocht. Het biedt onderdak aan 170 mensen.

Sinds 10 november zijn er 120 statushouders, 20 ontheemden uit de Oekraïne en 6 spoedzoekers opgevangen in het hotel. Ondertussen zijn er ook mensen uitgestroomd naar passende zelfstandige huisvesting.

Flexwoningen

Op de volgende twee locaties wil het college flexwoningen gaan bouwen:

1. Locatie Heulweg 36D Kwintsheul, met een omvang van naar verwachting 40 flexwoningen. De locatie Heulweg 36D ligt achter de bestaande lintbebouwing. Realisatie in 2024;

2. Locatie Poeldijkseweg Monster, met een omvang van naar verwachting 100 flexwoningen. Deze locatie is, verspreid over diverse plandelen, gelegen aan de noordzijde van de Poeldijkseweg tussen de Molenweg en de Boomaweg. Realisatie in 2024.

Permanente woningen

Daarnaast zijn er twee locaties voor permanente woningen aangewezen:

1. Locatie Vlietweg Naaldwijk, met een omvang van naar verwachting 400 permanente woningen met maatschappelijke voorzieningen op het gebied van onderwijshuisvesting en/of sport. De locatie grenst aan het bestaande woongebied van Naaldwijk en aan het sportpark Hoge Bomen. Aan de oost- en zuidzijde grenst het aan de provinciale wegen N213 (Burgemeester Elsenweg) en N222 (Piet Struijkweg). Gefaseerde realisatie vanaf 2024.

2. Locatie Zuidgeestlaan Naaldwijk, met een omvang van naar verwachting 40 permanente woningen. Start realisatie in 2024.

Nu de locaties bekend zijn, gaat de gemeente Westland met omwonenden in gesprek. Zij zijn per brief geïnformeerd over de plannen van de gemeente.

Het college wil geen prioriteit meer geven aan de ontwikkeling van de locaties Oostduinlaan in ’s-Gravenzande en Molenweg Monster.