Archief
Harry van Dijk

Westlandse artiesten steken band Valium hart onder de riem

Een ware golf van steunbetuigingen op Facebook voor de Westlandse band Valium en met name zanger-gitarist Will Zuiderwijk.

Zuiderwijk heeft dusdanig last van de aandoening tinnitus (oorsuizen), dat hij moet stoppen met het maken van elektrisch versterkte rockmuziek. "Tot twee jaar geleden ging alles nog redelijk goed bij Will die al sinds zijn 13de jaar in bandjes heeft gespeeld waarvan 33 jaar in Valium", aldus de band. Er ontstond op een gegeven moment een lichte constante piep in de oren van de voorman van de groep wat er toe leidde dat er zogenoemde IEM's (in ear monitors) werden aangeschaft om op deze manier het geluidsniveau op het podium te beperken om zodoende de oren te ontlasten.

Een KNO-arts gaf het advies om IEM's op maat te laten maken die de oorschelp geheel zouden afsluiten. Zo gezegd zo gedaan. In de praktijk blijkt dit de tinnitus niet te stabiliseren maar zelfs weer wat te verergeren. Bij elk 'elektrisch' optreden is het voor Zuiderwijk de vraag: 'Doe ik er verstandig aan of help ik mijn oren weer wat verder de afgrond in?'

"Dit is de reden van de koerswijziging bij Valium. Will wil nog graag genieten van hetgeen hij horen kan, en het gehoor niet nog verder verslechteren door de continue aanwezigheid van een piep. Wat er al staat geboekt aan optredens 'op volume' wordt afgezegd", meldt de band.

Alleen akoestisch

Voortaan kunnen alleen nog akoestische optredens worden geboekt, waarbij optredens in de open lucht de voorkeur hebben. Of Valium ook zonder Will verder kan met de stevigere optredens, hangt nog af van wat de andere bandleden Peter, Percy, Marloes en Martin willen.

Verder roept de band collega-muzikanten en ook toehoorders op om goed op hun oren te letten. Professionele concerten tikken qua geluidsvolume bijna de 100 decibel (db) aan. "Boven de 80 db kan al schade aan de oren veroorzaken. Draag toch vooral gehoorbescherming en laat je leven niet beïnvloeden door iets wat van de ene op de andere dag kan ontstaan wat tinnitus heet", is het pleidooi.

Categorieen:
Nieuws Cultuur Westland