Archief
WOS/Martijn Molenaar

Valto wil kampioen worden, Ondo en ODO mikken op bovenste plekken

Drie van de vijf korfbalploegen uit onze regio verwachten in de zaalcompetitie bovenin mee te spelen. Overgangsklasser Valto heeft inmiddels de ambitie uitgesproken om kampioen te worden.

Zaterdag gaat het zaalseizoen - na een pauze van drie weken na afloop van het veldseizoen - van start. Het wordt een seizoen met een aantal derby's, want in de eerste klasse G zijn ckc Maassluis en Ondo uit 's-Gravenzande bij elkaar ingedeeld. Dijkvogels (Maasdijk) en ODO (Maasland) treffen elkaar in de tweede klasse G. De trainers blikken vooruit:

Valto: 'Het liefst kampioen worden'

Het Lierse Valto kende een uitstekende eerste helft van het veldseizoen. Met slechts één gelijkspel en verder alleen overwinningen, staat de ploeg bovenaan in de overgangsklasse. Het verschil met eerste achtervolger Excelsior is vier punten. Trainer Mark Tissink kijkt dan ook uit naar de zaal. "We willen bovenin meedraaien en het liefst kampioen worden. En met wat we op het veld hebben laten zien, zit dat er ook wel in."

Tissink noemt Die Haghe de grootste concurrent. "Daar gaan we het lastig mee krijgen. Verder zijn het tegenstanders waarvan we op papier van moeten winnen."

De voorbereiding is inmiddels achter de rug. Net als de meeste andere regioclubs, deed ook Valto mee aan de Haagse korfbaldagen. "We hebben tegen Meervogels, Ons Eibernest en KVS gespeeld. Dat ware prima wedstrijden en iedereen is heel gebleven", zegt de oefenmeester, die na het veldseizoen wel Thijs Dijkstra zag afhaken. "Hij is na het veldseizoen naar Denemarken vertrokken voor zijn studie."

Valto opent de competitie uit bij Ons Eibernest. Ondanks de 12-26 overwinning in de voorbereiding, noemt Tissink het een "pittige tegenstander".

Mark Tissink blikt vooruit:

Ondo: 'Focussen op promotie'

Ondo heeft op het veld een moeilijk seizoen. Met één overwinning en een gelijkspel staan de 's-Gravenzanders onderaan in de overgangsklasse. "Het buitenseizoen is niet verlopen zoals we hadden gehoopt", zegt trainer Tom van de Burgt. "We hadden wat meer punten willen pakken."

In de zaal speelt de ploeg een niveau lager, in de eerste klasse. Vorig seizoen eindigde Ondo in de eerste klasse bovenaan, maar liep het in de play-offs promotie mis. Nu krijgen de Westlanders een nieuwe kans. "We gaan ons focussen op promotie en in elk geval bovenin meedraaien", aldus de trainer, die wel wat concurrentie ziet. "We hebben Excelsior als concurrent, maar moeten ook Kinderdijk niet onderschatten. En bij Albatros zit de oude coach van Ondo (Ed van der Steen, red.), die zal ook wel een hoop weten van de ploeg. Het is dus niet per definitie een gelopen race, we zullen er iedere wedstrijd moeten staan."

Ondo kende in elk geval een mooie voorbereiding, met winst van de Haagse korfbaldagen. In de finale werd het tegen DES uit Delft 23-25. Dit weekend wacht IJsselvogels als eerste tegenstander. Van de Burgt heeft mooie herinneringen aan die club. "Het is mijn oude club. Ik heb er zelf jarenlang gespeeld."

WOS Sport sprak afgelopen weekend met Tom van de Burgt:

Maassluis: 'Geen gemakkelijke poule'

Competitiegenoot van Ondo is ckc Maassluis. Die ploeg is in vorm. Op het veld - eveneens in de eerste klasse - staat deze tweede. In de laatste wedstrijd werd bovendien koploper Velocitas gevloerd, waardoor het verschil met de ploeg uit Leiderdorp nog maar één punt is. "Dat is fantastisch", vindt trainer Johan van Barneveldt. "We kijken dan ook met een positief gevoel naar de zaalcompetitie."

Meedoen om de bovenste plaatsen zit er waarschijnlijk niet in. Van Barneveldt noemt het 'geen gemakkelijke poule' en hoopt op een eindklassering bovenin het rechterrijtje. "Er zitten twee ploegen bij die op het veld een niveau hoger spelen", verwijst de oefenmeester naar Excelsior (uit Delft) en Ondo. "Excelsior staat zelfs bovenaan in de overgangsklasse. Daar verwachten we flinke weerstand van."

Maassluis speelt dit weekend eerst thuis tegen Excelsior en treft een week later Kinderdijk uit. "De eerste twee ploegen die we treffen zullen voor de eerste plaats gaan. We kunnen ze maar achter de rug hebben", denkt Van Barneveldt. "En wie weet kunnen we met de huidige vorm een bonuspunt binnenhalen."

Johan van Barneveldt over de kansen van zijn ploeg:

ODO: 'Ploeg in opbouw' strijdt voor bovenste plekken

Een niveau lager vinden we ODO. De Maaslanders kenden tot dusver een veldseizoen met wisselende resultaten, met een voorlopige vijfde plek als resultaat. Maar volgens assistent-trainer Kevin Barnhard is dat niet zo gek. "We hebben een ploeg in opbouw, met veel jonge spelers. De jongste is net 16 geworden. De spelers zijn af en toe een beetje grillig." Barnhard verwijst ook naar de verloren finale van de Haagse korfbaldagen tegen GKV. Die eindigde in 24-14. "We hebben een ploeg die, als ze in een fase niet scoren, een lage ondergrens heeft."

Barnhard ziet qua tegenstanders grote verschillen tussen de veld- en de zaalcompetitie. "Op het veld hebben we sterke tegenstanders die ook wel in de eerste klasse zouden kunnen meedraaien. In de zaal hebben we wat meer ploegen die op het veld in de derde klasse spelen en dus wat minder sterk zijn. Ik verwacht daarom dat we wat meer bovenin gaan spelen. Die ambitie hebben we ook uitgesproken."

Zaterdag neemt ODO het op tegen Oosterkwartier, uit in Haarlem. "Het is een onbekende ploeg. Sowieso zitten er veel ploegen in de poule die voor ons onbekend zijn."

Kevin Barnhard kijkt uit naar het zaalseizoen:

Dijkvogels: 'Meer punten halen dan op het veld'

In Maasdijk moest men zich de afgelopen weken weer even opladen voor het zaalseizoen. Voor Dijkvogels liep het veldseizoen tot nu toe allesbehalve goed. De ploeg staat met één overwinning en één gelijkspel op de een-na-laatste plaats in de tweede klasse. Desondanks was trainer Marcel le Pair niet ontevreden. "We wisten dat het moeilijk zou zijn met deze ploeg in de tweede klasse. Het is een jonge ploeg, dus de vorm kan elke week wisselen", blikt de oefenmeester terug. "Maar met de huidige regeling gaat alleen de nummer laatst eruit, dus ik heb goede hoop dat we erin blijven."

Le Pair koos er bewust voor om zijn ploeg niet in te schrijven voor de Haagse korfbaldagen. "Je wordt dan vaak bij hoger spelende ploegen ingedeeld en dan ben je kanonnenvoer. Ik wilde juist tegen ploegen van hetzelfde niveau spelen om vertrouwen te tanken." Dat laatste lijkt gelukt, getuige onder andere de 24-11 overwinning op Korbatjo.

"Met wat we in de voorbereiding hebben laten zien, ga ik er vanuit dat we in de zaal meer punten gaan halen dan op het veld. Daar ben ik van overtuigd", aldus Le Pair. "Ik denk dat we een goede middenmoter gaan worden. Het doel is om te eindigen tussen de plaatsen 3 en 5." Gezien de sterkte van de competitie zou dat volgens de trainer zeker mogelijk moeten zijn.

De eerste wedstrijd is tegen Twist. Op het veld werd van die ploeg met 12-18 verloren.

Marcel le Pair vertelt:

Programma eerste speelronde

Overgangsklasse D
19.00 HKV/Ons Eibernest - Valto
Eerste klasse G
18.00 Maassluis - Excelsior
18.50 Ondo - IJsselvogels
Tweede klasse G
15.30 Oosterkwartier - ODO
16.40 Dijkvogels - Twist

Derby's

Zaterdag 14 januari
18.30 ODO - Dijkvogels
Zaterdag 21 januari
20.10 Ondo - Maassluis
Zaterdag 18 maart
16.35 Dijkvogels - ODO
Zaterdag 25 maart
18.00 Maassluis - Ondo