Archief
Archief WOS

Archief WOS

Mogelijk minder vrachtwagens door Dorpsstraat Schipluiden

De gemeente Midden-Delfland bekijkt de mogelijkheden om het vrachtverkeer door de Dorpsstraat in Schipluiden te verminderen. Sinds de kadeverbetering in het dorpscentrum zorgt zwaar verkeer namelijk voor meer trillingen aan woningen.

De oude kades in het centrum van Schipluiden voldeden niet meer aan de veiligheidsnormen. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft daarom tussen oktober 2020 en eind 2021 de oude kademuren vervangen door stalen damwanden. Die bieden voor de komende honderd jaar stevigheid en veiligheid.

Maar voor bewoners van de Dorpsstraat heeft die kadeverbetering een negatief bijeffect gehad. Zij hebben regelmatig last van trillingen als er vrachtauto's of beladen trekkers langsrijden. Die trillingen voelen ze in hun huis en in de tuin. Vóór de kadeverbetering voelden ze die trillingen veel minder en alleen in de woning.

Reflecterend

In een deze zomer opgesteld onderzoeksrapport staat dat de trillingshinder naar de woningen in de Dorpsstraat inderdaad is toegenomen. Voorheen waren de trillingen er wel, maar spreidden die zich in alle richtingen uit. Door de nieuwe damwanden is als het ware een 'trillingsscherm' ontstaan, dat de trillingen reflecteert naar de woningen. "De reflectie van de trillingen is hinderlijk maar niet per definitie schadelijk voor de woningen", legt een woordvoerster van het Hoogheemraadschap van Delfland uit.

Aan de overzijde van de Dorpsstraat, de Vlaardingsekade, is de trillingshinder overigens juist afgenomen. Op de Vlaardingsekade rijdt geen vrachtverkeer. De trillingen die er vroeger wel waren - komend vanaf de Dorpsstraat -, worden nu tegengehouden door de damwanden.

Maatregelen

In het rapport worden allerlei maatregelen genoemd die genomen zouden kunnen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vervangen van de klinkers door asfalt, het verlagen van de rijsnelheid, het aanbrengen van een trillingsscherm en het scheiden van de weg en de woningen. De gemeente Midden-Delfland bespreekt dit met bewoners en ondernemers. Wethouder Frank ten Have (verkeer) laat aan de gemeenteraad weten: "Wij onderzoeken de mogelijkheden om het gebruik van de Dorpsstraat door vrachtverkeer te verminderen. Het vrachtverkeer is over het algemeen de belangrijkste bron van trillingen."