Archief
Provincie Zuid-Holland

'Vernieuwde Wippolderlaan pas eind 2026 klaar'

Weggebruikers kunnen hoogstwaarschijnlijk pas eind 2026 gebruik maken van de vernieuwde Wippolderlaan (N211). Dat blijkt uit een brief van gedeputeerde Zevenbergen aan Provinciale Staten.

De weg wordt grondig aangepakt. Dat is nodig ook, om al het verkeer dat van de provinciale weg gebruik maakt goed door te laten stromen. Nu al sta je geregeld in de file tijdens de spits. De verwachting is dat er in de toekomst nóg meer automobilisten over de Wippolderlaan rijden, waardoor filevorming alleen maar toeneemt.

Na een lange voorgeschiedenis is in december 2018 besloten de Wippolderlaan aan te pakken volgens de 'Wippoldervariant'. Deze variant gaat uit van een verhoogd kruispunt bij de aansluiting met de Laan van Wateringse Veld en een verdiepte ligging bij de aansluiting met de Westlandroute (N222). Verder wordt de weg tussen de N222 en de aansluiting met de A4 verbreed van twee keer tweebaans naar twee keer driebaans.

In een eerdere planning werd uitgegaan van een start van het project dit jaar en een ingebruikname in 2025. Maar er is vertraging opgetreden, schrijft Zevenbergen. "Ondanks dat deze ruimtelijke procedure valt onder de Crisis- en herstelwet, duurt door vertragingen bij de rechtbank de beroepsprocedure langer dan verwacht. Verder heeft de rechtbank 12 juli een tussenuitspraak gedaan in plaats van een verwachte einduitspraak."

In die tussenuitspraak staat dat de provincie het plan op een tweetal punten moet aanpassen. "Dit alles heeft tot gevolg dat de procedure minimaal 39 weken langer duurt dan eerder werd voorzien. Naar verwachting zal de daaropvolgende beroepsprocedure bij de Raad van State nog eens zes maanden langer duren, dan onder de Crisis- en herstelwet aangegeven richtlijnen van maximaal zes maanden."

Duurder

Daar komt bovenop dat het project ook nog duurder gaat uitpakken door hogere grondstofprijzen. Om die reden werd het krediet eerder al met 19 miljoen euro verhoogd, maar dat blijkt niet voldoende. Dat is gebleken tijdens de aanbestedingsprocedure. Geen van de vijf geselecteerde bouwbedrijven heeft zich voor die procedure ingeschreven. Er blijkt nu nog zo'n 25 miljoen euro extra nodig. Eind december volgt hierover een voorstel.