Archief
WOS

WOS

Laatste videotheek van regio stopt ermee

Met pijn in zijn hart stopt de allerlaatste videotheek-eigenaar van onze regio nu toch ook met zijn zaak.

Peter Vermeer, de oprichter van Filmclub De Lier, had nog dolgraag door willen gaan. Maar ook hij kon zijn zaak niet meer rendabel krijgen. "Dan moet je je conclusie trekken en zeggen: het is mooi geweest."

Een einde van een tijdperk noemt de Lierenaar het beëindigen van zijn videotheek. Vermeer: "Als ik nu al die films aan het opruimen ben, doet dat me uiteraard wat. Je ziet gewoon twintig jaar geschiedenis door je handen gaan. Het is jammer, maar de tijd is er echt rijp voor."

In februari vertelde Vermeer nog dat hij ondanks de vele streamingdiensten zijn videotheek koste wat het koste wilde doorzetten. "Ik ben toen gratis weekfilms gaan aanbieden, om - na corona - het loopje naar de winkel weer in gang te zetten. Dat loopje is er even geweest, maar uiteindelijk kwamen er toch te weinig klanten. Dan wordt het een dure aangelegenheid, en het kan ook niet verder als een soort museum."

'Speelgoed op de plek van de films'

Daarom is hij nu begonnen met de uitverkoop van zijn films. "Mensen kunnen ze in eerste instantie voor de huurprijs kopen", vertelt hij. "Daarna gooi ik ze verder in de uitverkoop. Maar filmliefhebbers die hun collectie compleet willen maken, zijn er nu nog als eerste bij."

Zijn zaak zal niet helemaal stoppen, want sinds een paar jaar deed Vermeer er al speelgoedverkoop 'bij'. "Het speelgoed barst uit z'n voegen. Dus op de plek waar de films staan, komen ongetwijfeld een paar extra schappen speelgoed te staan."

'Top 250 nog te huur'

Of echt zijn gehele filmcollectie de deur uit gaat? Vermeer: "Ik heb natuurlijk zelf een paar favorieten, die heb ik er tussenuit gehaald, en die neem ik mee naar huis." Daarnaast houdt hij de top 250 van IMDb (website met filmbeoordelingen, red.) achter. "Ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan", lacht hij. "Als er mensen zijn die films uit deze top 250 willen zien, en het niet kunnen vinden via een streamingdienst, dan kunnen ze nog bij mij terecht. Dus stiekem stop ik er niet helemaal mee.