Archief

Bejaarde vrouwen bestolen met babbeltruc; tot drie jaar cel in

Een man en een vrouw die in juni dit jaar een 92-jarige alleenstaande vrouw uit Maassluis hebben bestolen, gaan respectievelijk drie jaar en één jaar en acht maanden de cel in.

Het voorval vond plaats op 6 juni dit jaar in een flatwoning aan de Seringenstraat in Maassluis. De mannen wisten binnen te komen door zich voor te doen als medewerkers van de Rotterdamse zorginstelling Aafje. Eenmaal in de woning namen de twee diverse sieraden mee.

Dat bleek niet voor het eerst. In de maanden daarvoor sloeg het duo ook al toe op meerdere plekken in Krimpen aan den IJssel en Rotterdam. Steeds waren de slachtoffers bejaarde, alleenwonende, vrouwen.

"De rechtbank acht het bijzonder kwalijk dat de verdachte en zijn mededader bij het plegen van deze feiten doelbewust kwetsbare slachtoffers hebben uitgekozen, die vanwege hun leeftijd vaak in toenemende mate van de zorg van anderen afhankelijk zijn", is te lezen in de uitspraak van de rechtbank.

"Van deze afhankelijkheidspositie hebben de verdachte en zijn mededader op een laffe manier misbruik gemaakt. Dat de gevolgen voor de slachtoffers zeer ingrijpend zijn, blijkt uit de aangiften en de verklaringen die door of namens hen ter zitting zijn afgelegd. De slachtoffers voelen zich zonder uitzondering angstig, aangetast in hun veiligheidsgevoel en hebben mede door toedoen van de verdachte voor hen dierbare, onvervangbare voorwerpen met vaak grote emotionele waarde verloren."

Schadevergoeding

De hoofdverdachte, een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, moet (met aftrek van voorarrest) drie jaar de gevangenis in. Zijn mededader, een 22-jarige vrouw uit Schiedam, heeft een celstraf van 28 maanden opgelegd gekregen, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Zij moet zich tijdens haar proeftijd tevens melden bij Reclassering.

Bovendien moeten zij aan hun slachtoffers een schadevergoeding betalen. De 92-jarige vrouw uit Maassluis krijgt 6.000 euro.

Categorieen:
Nieuws 112 Maassluis