Archief
Bas Booister

Bas Booister

Hoekse Lijn pas in 2023 naar strand

Het is nog altijd onduidelijk wanneer de metro op de Hoekse Lijn doorrijdt naar het strand van Hoek van Holland. Dit jaar gaat het in elk geval niet meer lukken.

Dat laat wethouder Vincent Karremans weten aan mediapartner Rijnmond. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er in de zomer van 2022 al passagiers mee mochten naar het Hoekse strand. Dat werd later uitgesteld naar oktober en daarna eind november. Maar ook dat komt te vroeg.

"Ik heb kort na het zomerreces moeten constateren dat er onvoldoende vorderingen waren gemaakt", meldt de wethouder. "Op dit moment wordt alles op alles gezet om zo snel mogelijk te starten met de dienstregeling. Tot die tijd blijf ik het project met verhoogde intensiteit aansturen."

Pas richting de kerstdagen kan Karremans bekendmaken, wanneer reizigers met de metro naar het strand van Hoek van Holland kunnen. Verder laat de wethouder weten dat hij het voor de strandbezoekers en ondernemers vervelend vindt dat de Metro aan Zee nog niet rijdt.

Proefrijden

Voordat de RET daadwerkelijk passagiers mag vervoeren naar Hoek van Holland Strand, moet er eerst drie weken zijn proefgereden. En daarvoor is een zogenoemde indienststellingsvergunning nodig. Die gaat de metropoolregio hoogstwaarschijnlijk volgende week woensdag afgeven. Dat blijkt uit de agenda voor de vergadering die die dag plaatsvindt.

In de bijbehorende stukken staat overigens dat de ambitie van het project Hoekse Lijn is om uiterlijk begin januari 2023 het tracé in dienst te stellen voor exploitatie, dus met reizigers. Die zullen tot de kerst moeten wachten om te weten te komen of die ambitie ook daadwerkelijk wordt waargemaakt.