Archief
Archief WOS

Archief WOS

Westland gaat versneld 1.500 woningen bouwen voor jongeren en starters

De gemeente Westland gaat vanaf begin komend jaar 1.500 betaalbare woningen bouwen voor onder anderen jongeren en starters, te beginnen met zogeheten flexwoningen.

Westland heeft samen met de provincie Zuid-Holland een intentieovereenkomst opgesteld en deze is vandaag ondertekend door wethouder Michiel Ferwerda en Anne Koning, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft met een adhesieverklaring steun verklaard aan deze gezamenlijke afspraak tussen de provincie en Westland.

Met deze afspraak gaat het college van burgemeester en wethouders verder dan de 500 gewenste starterswoningen uit het collegewerkprogramma, zo brengt het naar voren. Het gaat om betaalbare flexwoningen en betaalbare permanente woningen buiten het Bestaand Stads- en Dorpsgebied. Er zijn twaalf ontwikkellocaties in beeld. "Hiervan zijn al zes ontwikkellocaties als in te passen in het provinciale Omgevingsbeleid (oktober 2022) beoordeeld en dienen zes ontwikkellocaties passend binnen de provinciale en gemeentelijke uitgangspunten nader uitgewerkt te worden", zo staat in de afspraak.

De gemeente Westland zegt dat een zorgvuldig proces cruciaal is. "En daarom zal het college, zodra dit kan, per keer een locatie bekendmaken."

Westlandse Flexroute

De afspraak met de provincie is onderdeel van de zogenoemde Westlandse Flexroute. De Flexroute haalt de Westlandse woningmarkt van het slot en zorgt dat Westlanders meer perspectief krijgen op een woning. Het Fletcher Hotel Carlton in Naaldwijk speelt een belangrijke rol in de Flexroute. Doordat de gemeente het hotel huurt, is er altijd onderdak voor Westlanders die met spoed hun huis uit moeten en tijdelijk een onderkomen zoeken. Datzelfde geldt voor een beperkte groep Oekraïense vluchtelingen in het geval de toestroom van vluchtelingen naar Westland toeneemt.

Statushouders

De gemeente gaat vanaf komende donderdag een groep van de aan Westland toegewezen statushouders van 2023 huisvesten in het hotel en wil daarmee de vastgelopen asielketen helpen verlichten. Er gaat in het hotel direct een inburgeringstraject van start, "zodat deze mensen goed begeleid op een volwaardige manier kunnen meedoen in onze samenleving". De statushouders verhuizen op termijn naar een flexwoning en uiteindelijk naar een permanente woning.

"Dit is een roulerende en structurele werkwijze waardoor Westland elk jaar haar wettelijke taakstelling behaalt. Dat statushouders vanaf nu bij elkaar in het hotel een eerste start maken, betekent dat er meer sociale woningvoorraad beschikbaar komt voor Westlandse woningzoekenden", aldus de gemeente.

WOS

Dit Naaldwijkse hotel wordt door de gemeente Westland gehuurd en per direct ingezet voor statushouders, spoedzoekers en Oekraïense vluchtelingen.