Archief
Signbiblio

Signbiblio

Normale vuurwerktijden tijdens jaarwisseling in Westland

Westlanders mogen tijdens de komende jaarwisseling (tussen 18.00 op oudejaarsdag en 02.00 uur nieuwjaarsdag) gewoon vuurwerk afsteken. De gemeente voert geen lokaal vuurwerkverbod in.

Dat schrijft burgemeester Bouke Arends aan de gemeenteraad. "Een dergelijk verbod is alleen effectief als dit landelijk wordt ingevoerd", aldus de burgemeester. Op dit moment is er nog geen zicht op een landelijk verbod, al wordt daar wel over gesproken.

Net als voor de coronajaren, worden er wel vuurwerkvrije zones ingesteld. Dat zijn gebieden rondom bijvoorbeeld kinderboerderijen, speeltuinen, verzorgingstehuizen en natuurgebieden. Dit jaar zijn er ongeveer 400 vuurwerkvrije zones in Westland, tien meer dan de vorige keer. Specifiek is een aantal natuurgebieden aan het lijstje toegevoegd. Waar de vuurwerkvrije zones precies zijn, wordt in de aanloop naar de jaarwisseling bekendgemaakt.

Buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente (boa's) houden toezicht op de afsteektijden. Er wordt handhavend opgetreden tegen afsteken vóór 18.00 uur oudejaarsdag en na 02.00 uur nieuwjaarsdag. Zo worden minderjarigen doorgestuurd naar bureau Halt.

Scholen kunnen zich overigens bij Halt aanmelden voor vuurwerkvoorlichtingslessen aan de leerlingen. In die voorlichting gaat het over vuurwerkoverlast, de gevolgen van het onjuist gebruiken van vuurwerk en hoe omgegaan moet worden met groepsdruk.

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk is, vanzelfsprekend, niet toegestaan. In de afgelopen jaren heeft de politie in diverse woningen en bedrijfspanden illegaal vuurwerk gevonden. En ook dit jaar was dit al het geval in Poeldijk. Naast de strafrechtelijke vervolging, kan de burgemeester zogenoemde 'bestuurlijke maatregelen' nemen, zoals sluiting van een pand. "Deze maatregelen leg ik op om herhaling van de overtreding te voorkomen", schrijft Arends.

Er wordt nog gekeken of er in aanloop naar oud en nieuw een locatie zal zijn waar mensen straffeloos illegaal vuurwerk kunnen inleveren. Zo'n punt was er de afgelopen jaren ook al in Den Haag. Een aantal gemeenteraadsfracties wil dat er ook zo'n inleverpunt komt in Westland.

Twee feesten

Er staan dit jaar twee grote oud- en nieuwfeesten gepland in Westland: in de Vreeloohal (De Lier) en in de Balleringhal (Naaldwijk). De organisatoren kunnen in aanmerking komen voor een subsidie als bijdrage voor de beveiligingskosten. Feesten in sportkantines, schuren, hallen en andere onderkomens zijn niet toegestaan.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland