Archief
Signbiblio

Signbiblio

'Gemeentelijke controles op houtrook niet representatief'

De gemeente Westland zal opnieuw moeten controleren of twee bewoners van de Maasdijk in Maasdijk overlast veroorzaken met het gebruik van houtkachels. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

Een buurman klaagde al in 2018 dat hij last had van stankoverlast door de houtkachels. Hij vroeg de gemeente om hier tegen op te treden. Die wees dat verzoek af, en bleef op dat standpunt staan na een vijftal controles door ambtenaren.

Die controles vonden hoofdzakelijk overdag plaats op doordeweekse dagen. Bij geen van de controles is geconstateerd dat de kachels in gebruik waren. Dit terwijl de bewoner juist overlast zegt te ondervinden in de avonden en in het weekend. Daarmee geven de controles geen representatief beeld, vindt ook de hoogste bestuursrechter. Ook is door de toezichthouders niet aan de bewoners gevraagd om in die kachels te stoken, "zodat zij hadden kunnen waarnemen of dan sprake was van het voor de omgeving op hinderlijke wijze verspreiden van rook", zo staat in de uitspraak.

De Raad van State draagt de gemeente op om binnen drie maanden een nieuwe beslissing moet nemen over het handhavingsverzoek. Dat zal hoogstwaarschijnlijk betekenen dat er nieuwe controles moeten worden uitgevoerd.