Archief
WOS - Bart van der Helm

Voedselbank Maassluis heeft het moeilijk: 'Veel aanmeldingen en lege schappen'

In heel Nederland krijgen de voedselbanken het steeds drukker. De gemiddelde Nederlander heeft minder te besteden en dat merken ze bij de voedselbank in Maassluis ook. Hier stromen de aanmeldingen binnen en de schappen raken steeds leger.

De voedselbank van Maassluis heeft in de afgelopen maand erg veel huishoudens erbij gekregen die ze van eten moeten voorzien. "Vorige maand waren het er nog 240, momenteel zijn het er meer dan 280 en we verwachten dat het er snel meer dan 300 worden", legt Joke Cats, coördinator bij Voedselbank Maassluis, uit aan de WOS. Cats denkt dat mede door de stijging van de energieprijzen steeds meer huishoudens de voedselbank nodig hebben.

Dat is echter niet het enige probleem van de voedselbank, naast dat er meer gebruikt wordt gemaakt van de voedselbank, krijgt de organisatie ook minder donaties. "We merken dat we steeds minder eten en drinken binnenkrijgen. Logisch ook, iedereen moet natuurlijk bezuinigen, zelfs de grote bedrijven waar we normaal gesproken veel van krijgen", vertelt Cats. Ze is behoorlijk bezorgd over de komende maanden.

Lege schappen

Joke laat dan ook alle schappen, de lege kasten en koelkasten zien. "Normaal gesproken ligt het hier allemaal vol", vertelt ze. "We hebben afgelopen vrijdag de kast van ons Menstruatiemiddelen Uitgifte Punt dicht moeten laten omdat we simpelweg niet genoeg hebben. Dat is natuurlijk erg treurig en iets wat je absoluut niet wil."

In de voedselbank staan tientallen kratten in een rijtje opgestapeld, sommige rijen zijn 5 kratten hoog en bij sommige rijen staat maar 1 krat. "Hier hoort eigenlijk alles vol te staan, we delen normaal gesproken ook helemaal geen gebakken uitjes of noten uit. Dat hebben we er nu alleen maar tussen gezet zodat het niet zo leeg lijkt", vertelt Cats. De voedselbank is blij als ze de komende tijd de mensen voor drie dagen aan eten mee kunnen geven. "En dan bedoel ik echt volwaardige maaltijden, en geen nootjes of chips."

Westland

De voedselbank in Westland heeft het voorlopig nog minder moeilijk. Er komen wel langzaam wat meer aanmeldingen bij. "Vorige week zijn we gestegen van 140 naar 145", vertelt Aart Quak van de voedselbank in Westland. Wel houden ze rekening met een toename van aantal huishoudens.

Met de donaties zit het in Westland voorlopig ook nog wel goed. "In Westland hebben we een aantal grote donateurs zitten die ons voorlopig nog van genoeg voedsel voorzien, de toekomst wijst uit of dit gaat veranderen", Aldus Aart Quak.