Archief
WOS

Westland houdt in 2021 bijna 24 miljoen euro over

De jaarrekening 2021 van Westland kent een positief saldo van 23,7 miljoen euro. Dat is enerzijds het gevolg van de aantrekkende economie en anderzijds van het niet (volledig) uitvoeren van projecten die in de begroting waren opgenomen.

Dit blijkt uit de jaarstukken die de 'oude' en tegelijkertijd 'nieuwe' wethouder van financiën Ben van der Stee namens het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Voorgesteld wordt om 10,1 miljoen van het resultaat over te hevelen naar 2022, zodat voorgenomen projecten alsnog kunnen worden uitgevoerd. Van het restant gaat 9,2 miljoen naar de algemene reserves en wordt 4,4 miljoen aan de bestemmingsreserves toegevoegd.

"De coronapandemie en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zorgden ervoor dat 2021, net als 2020, een bijzonder jaar was, waarin niet alles wat we van plan waren kon worden uitgevoerd", aldus Van der Stee. "Toch is er in 2021, ondanks de beperkende omstandigheden, veel gerealiseerd en in gang gezet.” Hij wijst op de cofinanciering van circa 360 betaalbare woningen in Waelpolder, de oplevering van de Oostelijke Randweg De Lier en de verbindingsweg tussen Maasdijk en Honderdland, het opstellen van een visie voor het Floragebied, het voorbereiden van diverse projecten voor de huisvesting van arbeidsmigranten, de versterking van de groen-blauwe hoofdstructuur en aanleg van verschillende mini-bossen en een tiny forest. Tot de projecten die in 2022 zullen worden uitgevoerd behoren rioleringsprojecten, proefprojecten klimaatadaptatie en de realisatie van flexwoningen.

De schuldpositie van de gemeente (langlopende geldleningen) komt ultimo 2021 uit op 319 miljoen euro. Dat is 23 miljoen minder dan in 2020. De reservepositie van Westland is met 6,6 miljoen gestegen naar 264,9 miljoen euro. Ook de solvabiliteit van de gemeente, de mate waarin de gemeente in staat is aan haar financiële verplichtingen te voldoen, is toegenomen: van 35,3 naar 36,4 procent. Landelijk geldt als norm dat de solvabiliteitsratio boven de 20 procent ligt.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland