Archief

Westlands Museum verwelkomt gerestaureerde schuit

Bij het Westlands Museum ligt sinds maandag een historische schuit in het water. Deze is het afgelopen jaar gerestaureerd door twee gepassioneerde vrijwilligers.

Wim Duijvestijn en René Vlaming waren maandag druk in de weer om de boot het water in te krijgen bij het Westlands Museum in Honselersdijk. Het is een afsluiting van een gezamenlijk project waar de twee heren veel tijd in hebben gestoken. "Eerst was het de vraag of hij überhaupt gerepareerd kon worden, maar het is gelukt", aldus Duijvestijn, die al tientallen jaren vrijwilliger is bij het Westlands Museum.

Het museum is blij dat de schuit kan worden toegevoegd aan de historische tuin. "In die tuin laten we zien hoe de tuinbouw zich ontwikkeld heeft. We hebben ook een prachtige schuur en daar hoort deze schuit gewoon bij", zo vertelt Gustaaf van Gaalen van het Westlands Museum.

Westlandse historie

De schuit is een belangrijk onderdeel van de Westlandse historie, vertelt Van Gaalen: "De schuit was voor de oorlog hét vervoersmiddel voor de Westlandse tuinders. Er waren enkele duizenden die de gewassen van de kassen naar de veiling bracht". Duijvestijn kan zich die tijd nog goed herinneren. Als scholier werkte hij al bij een tuinder, waardoor hij vaak met de schuit naar de veiling van Poeldijk ging. "Gezellig druk was het toen met al die schuiten".