Archief
WOS - Bart van der Helm

WOS - Bart van der Helm

Nationaal Sleepvaart Museum viert 'anderhalve eeuw Waterweg'

Het Nationaal Sleepvaart Museum heeft een expositie over 'Anderhalve eeuw Waterweg'. Daarnaast is er een boek uitgebracht dat het verhaal van de sleepvaart en de Nieuwe Waterweg vertelt.

In de afgelopen 150 jaar heeft de Nieuwe Waterweg veel betekend voor de ontwikkeling en wereldwijde faam van de Nederlandse sleepvaart. Daarom heeft het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis, in het jaar dat de Nieuwe Waterweg 150 bestaat, een expositie genaamd 'Anderhalve eeuw Waterweg'.

In de tentoonstelling wordt een beeld gegeven van de doorgraving bij Hoek van Holland, de eerste schepen die van de waterweg gebruik maakten en de verbeteringen van de veiligheid van de vaarweg. Alles staat in het teken van sleepvaart en berging, zo werd de officieuze opening van de Nieuwe Waterweg werd 'verricht' door een sleepboot.

Veel ongelukken

In de tijd dat zeilschepen veelvuldig naar Rotterdam bezochten, kwamen strandingen en andere ongelukken vaak voor; de ramp met de Berlin of de Schelde die de Soerakarta probeerde te bergen bijvoorbeeld. De expositie laat deze gebeurtenissen uitgebreid zien.

Nationaal Sleepvaart Museum

De wisseltentoonstelling is tot 6 november 2022 te zien in het Nationaal Sleepvaart Museum.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis