Archief

Boswachter voor Vlietlanden gezocht

Natuurmonumenten zoekt een boswachter voor de Vlietlanden. De huidige boswachter, Guus van Oostwaard, gaat namelijk met pensioen.

Meer dan veertig jaar heeft Van Oostwaard gezorgd voor de dieren, bloemen, vogels en insecten in het natuurgebied bij Maasland. Vlietlanden is als een van de weinige laagveengebieden in Nederland nooit ingepolderd. De bodem is daardoor niet ingeklonken en het gebied ligt daarom hoger dan de omringende polders en bestaat uit uitgestrekte, stille rietlanden en natte graslanden.

Op de Vlietlanden heeft boswachter Guus zich sterk gemaakt voor het behoud en de bescherming van het gebied. "We hebben aan oeverbescherming gedaan en zo het grootste probleem – de afkalving – weten te stoppen. Het maaien en hooien heeft gezorgd voor een enorme bloemenrijkdom op de hooilandjes. Helaas heb ik wel meegemaakt dat de vogels en insecten enorm achteruit zijn gegaan. Dit is een landelijk en zelfs wereldwijd probleem en ook iets waar ik mij grote zorgen over maak."

Boswachter Guus neemt eind juni afscheid van 'zijn' Vlietlanden en Natuurmonumenten. Op dit moment staat de vacature voor zijn opvolger nog open. Het beheer van de Vlietlanden hoeft die niet alleen te doen. De boswachter zorgt met twee vrijwilligersgroepen voor dit unieke stukje natuur.