Archief
WOS - Bart van der Helm

WOS - Bart van der Helm

Jan maakte De Vaandeldrager na: 'Het was die wauw-factor'

Midden in Wateringen staat een klein museum. Eigenlijk is het een woonkamer, de woonkamer hangt vol met bekende schilderijen van de grootste schilders zoals Rembrand van Rijn en Johannes Vermeer.

De namaak schilderijen zijn gemaakt door Jan Hilgerson, de hobbyist schildert al zijn hele leven. "Op mijn zestiende zag ik een schilderij van mijn neef en dacht: dat kan ik beter", vertelt Hilgerson. "Het is eigenlijk altijd de uitdaging geweest wat het voor mij zo leuk maakt." Daarnaast heeft Hilgerson natuurlijk ook een grote liefde voor kunst. Hij gaat in heel Nederland naar musea om kunst te bekijken en fotograferen.

Dat laatste, het fotograferen van schilderijen, doet Hilgerson zodat hij de schilderijen thuis na kan maken. "Dat doe ik natuurlijk niet zomaar bij elk schilderij, het moet me wel boeien. Soms kom je een schilderij tegen en dan boeit het je gewoon gelijk, het kan van alles zijn. Ik maak portretten, soms stadszichten en soms stillevens, het is maar net wat mij op dat moment aanspreekt."

De Parijse kade in Rouen van Johannes Bosboom (door Jan Hilgerson) Jan Hilgerson

'Wauw-factor'

De Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn is zo een schilderij die Hilgerson gelijk aansprak. Hij zag hem op het nieuws en wist gelijk dat hij dit schilderij na wilde maken. "Het was die wauw-factor toen ik het schilderij zag die ervoor zorgde dat ik het na wilde maken", gaat Hilgerson verder. Hij wilde voor de verandering eens een keer een schilderij op ware grootte namaken. "Normaal maak ik altijd alles iets kleiner dan het origineel, anders passen er maar twee of drie schilderijen in mijn huis", lacht de hobby-schilder.

Zijn hele huis hangt dus vol met namaakschilderijen van bekende schilders. Wie een echte Hilgerson aan zijn muur wil, heeft pech, de schilderijen zijn niet te koop. "Soms vragen mensen wel eens aan mij waarom ik mijn schilderijen niet probeer te verkopen. Maar dat is het volgens mij niet waard. En daarnaast geef ik er te veel om, ik ga mijn honden toch ook niet verkopen?"