Archief

Westland Verstandig wil verder praten met GBW, LPF en VVD

Westland krijgt mogelijk een coalitie van Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland, LPF en VVD.

Dat blijkt uit een brief die lijsttrekker Peter Duijsens namens de grootste partij Westland Verstandig heeft gestuurd aan de andere partijleiders. De nieuwe coalitie wordt de 'Lokaal+'-variant genoemd.

Westland Verstandig en GBW waren twee weken terug de grote winnaars van de verkiezingen: Westland Verstandig groeit van 8 naar 11 zetels en GBW van 6 naar 8. Beide partijen hadden elkaar ook al snel gevonden.

De afgelopen maandagen zijn alle partijen al bijeengekomen voor eerste gesprekken. Tijdens dat eerste gesprek werd al duidelijk dat de twee winnaars een voorkeur hadden voor een lokale variant met LPF. "LPF verloor weliswaar twee zetels, maar is voor Westland Verstandig een acceptabele coalitiegenoot om eindelijk dit keer wel het 'lokale blok' dan samen met VVD vorm te geven", verwijst Duijsens in zijn brief naar vier jaar terug toen er ook al sprake was van een coalitie tussen de drie 'lokalo's'. VVD bleef gelijk (3 zetels) en is wat Westland Verstandig betreft nodig, omdat het een voorkeur heeft voor een brede coalitie. Samen komen de partijen uit op 27 zetels, ruim tweederde van het totaal.

Duijsens heeft de drie andere partijen inmiddels uitgenodigd om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Er moet een lijst met actiepunten komen voor de komende vier jaar, en daarvoor moet ook gezocht worden naar financiële middelen.

Grotere coalitie bekeken

Er is gekeken of een coalitie met meer partijen mogelijk is, maar dat blijkt niet het geval. Het CDA voelde zich na de verkiezingsnederlaag (van 10 naar 6 zetels) niet direct geroepen. De partij staat wel open voor een eventuele deelname, maar lijkt geen verbetering voor de nu bedachte coalitie. "Het CDA blijkt op dossiers in het verleden toch een andere insteek te kiezen, zodat ook al om die reden opname van het CDA in de coalitie geen versnellend uitvoeringseffect zal hebben", aldus Duijsens.

De combinatie van D66, PvdA en GroenLinks zorgt voor te veel partijen en dat zou ten koste gaan van slagkracht. Bovendien zijn er volgens Duijsens nog wel wat knelpunten op bepaalde onderwerpen. ChristenUnie-SGP had zichzelf al uitgesloten en bovendien is de toevoeging van een eenmansfractie wat Duijsens betreft niet wenselijk. Een deelname van Forum voor Democratie was door Duijsens sowieso al uitgesloten.

Mochten de vier partijen er samen niet uitkomen, dan kunnen andere partijen later alsnog worden uitgenodigd.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland