Archief
WOS

WOS

Vanwege gedeeltelijke hertelling installeert Maassluis één raadslid minder

De voorgenomen installatie van de nieuwe gemeenteraad van Maassluis gaat vanavond gewoon door, ondanks een hertelling van de stemmen op vier stembureaus.

Voor alle zekerheid worden daarom niet 23 maar 22 raadsleden geïnstalleerd. Van die 22 staat hun verkiezing vast. Het 23e raadslid wordt later geïnstalleerd.

Deze zeer zeldzame situatie is het gevolg van het minieme verschil bij de toedeling van de laatste zogeheten restzetel na de jongste raadsverkiezing. Volgens de aanvankelijke uitslag zou deze zetel ten deel vallen aan Leefbaar Maessluys. Echter, na een algehele hertelling, met een dubbele controle in twijfelgevallen, kwam deze zetel ten goede van de VSP.

Na bestudering van de gedetailleerde herziene uitslag, kwam Leefbaar Maessluys dinsdagmiddag met het verzoek om de stemmen die in de stembureaus 4, 7, 8 en 9 zijn uitgebracht toch opnieuw te hertellen, want daar waren in haar ogen niet helemaal te verklaren verschillen opgetreden.

Met een ruime meerderheid van 18 stemmen vóór en 4 tegen, ging de gemeenteraad dinsdagavond akkoord met het nieuwe hertellingsverzoek. Algemene teneur van de instemming van de raadsmeerderheid: "Om alle schijn te vermijden".

De nieuwe, gedeeltelijke hertelling kan pas op donderdag worden uitgevoerd. Om het risico van een foute installatie te voorkomen, is daarom besloten om het 23e raadslid - van de VSP of Leefbaar Maessluys - later te installeren.

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek