Archief
Arend van der Salm

Laatste kas in open landschap gaat tegen de vlakte

In Maasland wordt momenteel de laatste kas in het open landschap weggehaald.

De gemeente Midden-Delfland is al sinds 2006 bezig met het opknappen van het landschap. Door verspreid liggende kassen te saneren, blijft het weidegebied open. Inmiddels is al meer dan 29 hectare glas weggehaald. De gemeente koopt de kassen aan, maar dit gebeurt alleen als de kweker dat zelf ook wil.

De kas die nu wordt gesloopt, ligt aan de Kwakelweg. Het tuinbouwbedrijf van eigenaar John Ammerlaan verhuist naar De Lier. De kasconstructie van zijn bedrijf in Maasland wordt hergebruikt bij een andere Nederlandse tuinder, evenals de verwarmingsbuizen. Het glas wordt gerecycled. De grond die vrijkomt, kan worden gebruikt door een melkveehouder.

Het project 'Gras voor Glas', wordt gefinancierd vanuit de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS). Dit is een samenwerkingsverband tussen Rijk, provincie Zuid-Holland, lokale overheden en maatschappelijke organisaties. Met het programma wordt, gelijktijdig met de aanleg van de A4 Delft-Schiedam, ook geïnvesteerd in de kwaliteit van het gebied.