Archief

Oekraïners zoeken kleding uit bij kringloopwinkel: 'Sommige hebben maar één setje kleren mee'

Oekraïense vluchtelingen kunnen deze hele week terecht bij kringloop De Recycling in 's-Gravenzande om kleding op te halen.

Tientallen vrijwilligers zijn daar in de weer. Ze zoeken honderden kledingstukken uit, sorteren deze en doen alles op kledingrekken en in kratten. De kleding is verzameld door de nieuwe stichting Westland voor Oekraïne, die in een week ongeveer honderd vrijwilligers bij elkaar heeft gekregen. De kleding is bedoeld voor de Oekraïense mensen die de afgelopen weken naar Westland en omstreken zijn gevlucht.

Alle kleding is op maat gesorteerd. Suzanne van der Leest, vrijwilligster bij De Recycling loopt er ook rond, samen met de andere vrijwilligers ontvangt ze vrijdagochtend de eerste vluchtelingen. "Al de hele week ontvangen we de Oekraïners. Er zit voor iedereen wel wat bij, van babykleding tot kleding voor zwangere vrouwen", vertelt Suzanne.

Eerste vluchtelingen

Als eerste komt er een Oekraïens gezin langs bij de kringloopwinkel. Een zwangere vrouw met enkele kinderen.Ze pakken allemaal een mandje en voorzichtig beginnen ze de kleding te bekijken. Een vrijwilligster vertelt dat sommige vluchtelingen hier naartoe zijn gekomen met maar één of twee setjes kleding, vaak zijn de kleren al een hele tijd niet gewassen.

"De mensen uit Oekraïne zijn heel bescheiden, maar ook heel dankbaar dat we dit voor ze doen", vertelt de vrijwilligster. Langzaamaan worden de vluchtelingen wat losser en beginnen ze kleding te passen. Zo nu en dan stoppen ze iets in hun mandje.

Scholieren

Even later komt er een groepje scholieren van het ISW-praktijkcollege langs. Op vrijdagochtend hebben de leerlingen altijd arbeidstraining bij de kringloopwinkel. "Toen we vorige week nieuw ondergoed aan het uitzoeken waren, dachten we: waarom doen we eigenlijk niet veel meer dan alleen dit? Daarom hebben we onze hulp aangeboden om wat meer te doen voor deze mensen", vertelt Wendy Steenks, begeleider van de middelbare scholieren.

Nu komen er wekelijks scholieren van het praktijkcollege langs om te helpen met sorteren. Ook helpen ze de vluchtelingen met het uitzoeken van de kleding. "Het voelt heel goed om deze mensen te helpen", vertelt een meisje van het ISW.

Volle koffers

Aan het eind van de ochtend gaan de Oekraïners weer richting hun opvangplek. Dat ze de kleding hard nodig hebben, blijkt wel. De meeste vluchtelingen hebben niet veel kleding mee kunnen nemen en gaan met volle koffers en zware tassen weer weg bij de kringloop.

"Als je ook maar iets kan doen voor deze mensen is het al goed, ook al is het maar een druppel op de gloeiende plaat natuurlijk", sluit Suzanne van der Leest af.