Archief
WOS

VSP krijgt alsnog laatste restzetel in Maassluis

VSP Maassluis komt alsnog met twee zetels in de nieuwe Maassluise gemeenteraad. Dat is het resultaat van een hertelling.

De partij had maandag om een nieuwe telling gevraagd, omdat ze in de uitslag slechts één stem te kort kwam voor de laatste restzetel. Deze was toebedeeld aan Leefbaar Maessluys.

Uit de hertelling blijkt, dat de VSP twee stemmen méér had gehaald en Leefbaar vier minder dan maandag was bekendgemaakt. Daarmee gaat de restzetel nu dus naar de VSP en krijgt die partij niet één maar twee zetels in de nieuwe gemeenteraad. Leefbaar Maessluys zou aanvankelijk met vier zetels debuteren in de raad komen, maar komt nu dus uit op drie.

Leefbaar Maessluys-voorzitter Gary Bouwer vroeg na het bekend worden van de nieuwe uitslag om een schorsing van een half uur, zodat hij zich kon beraden op deze ontwikkeling. Na die pauze liet hij weten, dat hij de uitslag nog niet kon accepteren. "De marges zijn opnieuw ontzettend klein." Bouwer verzocht vanwege de absolute zorgvuldigheid om een nieuwe hertelling. Het Centraal Stembureau zag daar echter geen reden voor. De stemmen zijn gisteren namelijk in eerste instantie twee keer herteld en toen bleek dat er verschillen waren met de oorspronkelijke uitslag, is er nog een derde keer geteld. Volgens burgemeester Edo Haan, voorzitter van het Centraal Stembureau, zijn daarmee geen nieuwe onregelmatigheden geconstateerd.

De gemeenteraad moet de uitslag dinsdag bekrachtigen. Leefbaar Maessluys gaat de raad vragen om dat niet te doen en alsnog een hertelling toe te staan.

Uitslag verder ongewijzigd

Na de hertelling bleek dat ook de VVD, de PvdA en de ChristenUnie allemaal een stem minder hadden gekregen dan in de eerste uitslag, terwijl Maassluis Belang er een stem bij kreeg. Dit zorgt echter niet voor een andere zetelverdeling.

In de nieuwe uitslag hebben CDA, VVD en PvdA vier zetels en volgt Leefbaar Maessluys dus met drie. Maassluis Belang en VSP Maassluis komen elk met twee zetels in de raad en ChristenUnie, Forum voor Maassluis, GroenLinks en D66 hebben één zetel.

Luijendijk definitief niet in de raad

Lijsttrekker Ton Luijendijk liet na het VSP-verlies (de partij had in de collegeperiode 2018-2022 drie zetels) niet terug te keren in de raad. De extra zetel verandert daar niets in, laat de nieuwe fractievoorzitter Hans van der Burg weten. Volgens hem komt Lisette Petronilia - Van Velzen straks als tweede VSP-raadslid in de raad.

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek